Binnenland

Odfjell: mogelijk dossiers vernietigd

HILVERSUM (ANP). De directeur van olieterminal Odfjell zegt dat er mogelijk rapporten zijn vernietigd over niet gemelde incidenten bij het bedrijf. „Ik heb die signalen gehoord, dat er rapporten zijn vernietigd. Dat is onacceptabel”, aldus directeur Theo Olijve, donderdagavond in EenVandaag.

5 September 2013 18:30Gewijzigd op 15 November 2020 05:40

Donderdag werd duidelijk dat het chemiebedrijf 11 incidenten in de periode tot 2010 niet correct heeft gemeld bij de autoriteiten. Het bedrijf zegt dat te betreuren. Eerder op de dag zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) al onaangenaam te zijn verrast door de melding van Odfjell.

De terminal ging al tientallen keren de fout in en werd daarom vorig jaar grotendeels stilgelegd. De onderneming heeft beterschap beloofd, maar moest maandag opnieuw een reeks ongewone voorvallen melden. De incidenten waren divers van aard, aldus Odfjell. Het bedrijf belooft medewerking te geven aan alle vervolgonderzoeken.

Olijve: „Het heeft geen toegevoegde waarde voor het bedrijf dit niet te melden, ze komen toch wel naar boven. ” Hij zegt het personeel te hebben opgeroepen als er nog incidenten zijn, deze dan alsnog te melden. Hij wil een punt maken en zegt maatregelen te nemen tegen personeel dat niet juist handelt.

De nieuwe incidenten zijn gemeld bij het Openbaar Ministerie en er wordt momenteel door de bevoegde instanties gekeken wat er aan de hand is. Mansveld hoopt binnen 2 weken meer te kunnen meldden over de gebeurtenissen.

Mansveld kwam dinsdag met maatregelen om de veiligheid in de chemische sector te verbeteren. Als ultiem middel wil ze zelf kunnen ingrijpen. Het wordt „one strike out” bij een acute dreiging, zei ze in het debat. De maatregelen zijn een reactie op een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die eerder een zeer kritisch rapport opstelde over de slechte veiligheidssituatie bij Odfjell.

Odfjell werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. In 10 jaar tijd was de terminal zeker 64 keer in de fout gegaan. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd. Dat het bij de opslagbedrijven nog niet goed gaat, bleek vorige maand uit een onderzoek van de Inspectie SZW. Die meldde toen dat bij een inspectie van 91 tankopslagbedrijven er in totaal 323 zware of lichte overtredingen bij 73 ondernemingen waren aangetroffen.

De staatssecretaris wil de controle versterken. „Ik wil geen papieren controle, maar reality checks.” Daarbij wil ze een combinatie van aangekondigde en onaangekondigde inspecties. Het voorstel van de PVV om alleen nog maar onaangekondigde inspecties uit te voeren is volgens haar niet effectief. Ze houdt verder vast aan de huidige structuur van toezicht, maar de samenwerking van de toezichthouders moet worden versterkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer