Rotterdam zet stop op duizenden uitkeringen
De gemeente Rotterdam heeft 3725 uitkeringen van mensen die niet kwamen opdagen voor een gesprek bij de sociale dienst, stopgezet.
Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze harde aanpak woensdag beloond met 47 miljoen euro, waarmee Rotterdam in de komende drie jaar 16.000 mensen aan werk kan helpen.
Rotterdam heeft de afgelopen jaren orde op zaken gesteld bij de dienst sociale zaken en werkgelegenheid (SZW). Mensen die een uitkering kregen, werden voor een gesprek opgeroepen door de sociale dienst. Van hen die niet kwamen opdagen, is de uitkering stopgezet. Zij krijgen alsnog gelegenheid zich te verantwoorden.
Minister Vermeend is uitermate tevreden over de resultaten van het verbeterplan, dat door de Rotterdamse wethouder J. van der Tak (CDA) al in 1998 is ingezet. „Kwalitatief hebben we op alle punten ruimschoots gescoord en op onderdelen zelfs op meer dan 95 procent”, aldus Van der Tak.
Het is in de Nederlandse geschiedenis nog niet eerder voorgekomen dat een dienst zo veel uitkeringen heeft stopgezet. Vergeleken met Amsterdam vervult de Rotterdamse dienst SZW een voortrekkersrol.
Binnenkort gaat Rotterdam 40.000 nieuwe trajecten starten voor alle 40.000 uitkeringsgerechtigden. Van hen moeten er 16.000 vóór 1 juli 2005 voor een traject zijn aangemeld en uiterlijk twee jaar later aan een reguliere baan of gesubsidieerde arbeid zijn geholpen. Dit akkoord, dat de naam Agenda van de Toekomst draagt, zal door Vermeend en de gemeente Rotterdam medio februari worden ondertekend.
Voor de 47 miljoen euro die Rotterdam heeft gekregen, worden 100 mensen extra aangetrokken. Zij gaan bij de dienst SZW meer tijd aan cliënten besteden en deze ook beter volgen. Inmiddels worden er al vijftien uitkeringsgerechtigden opgeleid voor een reguliere baan bij de sociale dienst.
Voor de uitbreiding voor kinderopvang krijgt Rotterdam nog eens 12,3 miljoen euro en voor bijzondere projecten, waaronder de specifieke aanpak van Antillianen, Marokkanen en moeilijk lerende volwassenen, 4,5 miljoen euro.
„Waar een wil is, is een werknemer”, zegt wethouder Van der Tak. „Dat betekent wel dat we normen moeten stellen. En dat is loon naar werk. Daarom gaan we aan de slag.”
De resultaten die Rotterdam tot nu heeft bereikt, bestempelt Van der Tak als de uitkomst van het poldermodel op zijn breedst, met de economische groei in de rug en een sluitende aanpak. „Met drastische maatregelen voegen we mensen toe aan de arbeidsmarkt en laten we tal van uitkeringsgerechtigden opnieuw medisch keuren.”
In 1998 telde Rotterdam nog 54.881 werklozen. Dat is nu teruggelopen tot 34.675 niet-werkende werkzoekenden.