Proef bindend studieadvies Leiden mag
DEN HAAG (ANP). De Universiteit Leiden mag een experiment met bindend studieadvies (bsa) op de hele universiteit invoeren. Dat heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs dinsdag in een brief aan de Eerste Kamer laten weten.
Het experiment houdt in dat de universiteit niet-presterende studenten ook in het tweede jaar en daarboven mag wegsturen. Het bsa geldt nu alleen voor eerstejaars.
Leden van de Eerste Kamer hadden hun vraagtekens gezet tegen de handelwijze van de universiteit. Ze vinden dat er op deze manier geen sprake meer is van een experiment maar dat de universiteit illegaal een nieuw studiesysteem invoert.
De minister had eerder dit jaar onderwijsinstellingen uitgenodigd om deel te nemen aan het experiment om het bsa in te voeren voor studenten in het tweede jaar en hoger. Naast de Universiteit Leiden meldden zich ook de TU Delft, de Rietveld Academie en het Amsterdam University College voor deelname aan de proef die op 1 september van start gaat. De TU Delft trok deelname aan het experiment onlangs terug na protest van de studentenraad. Bij de andere twee instellingen vallen slechts enkele opleidingen onder het experiment.
De Universiteit Leiden meldde zich aan voor alle opleidingen, met uitzondering van studies die alleen in Leiden kunnen worden gevolgd, zoals Afrikaanse talen en culturen, Chinastudies en Koreastudies.
Het bindend studieadvies in het tweede jaar en daarboven valt niet in goede aarde bij studenten. „Als je een bsa nodig hebt om je studenten te motiveren is het tijd om een kritische blik op je opleiding te werpen”, aldus de studentenvakbond LSVB dinsdag.