Een op de vijf werknemers drinkt excessief
Een op de vijf werknemers drinkt excessief. Dat is voor mannen gemiddeld meer dan twintig glazen alcohol per week of minstens één keer per week meer dan zes glazen achter elkaar. Voor vrouwen ligt dat iets lager.
Bijna 40 procent drinkt wel eens alcohol vlak na het werk. Een op de twintig ondervindt regelmatig problemen van drinkgedrag. Werknemers in de horeca, bouwnijverheid, landbouw, visserij en cultuur drinken het meest.
Dit blijkt uit een enquête die het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid heeft verricht onder 4289 werkende mensen. Het onderzoek is dinsdag op een congres over alcohol en werk in Woerden gepresenteerd.
Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), dat het congres organiseerde, vindt dat bedrijven en brancheorganisaties in hun CAO afspraken moeten maken over alcoholgebruik. Bovendien moet er structureel onderzoek komen naar de relatie tussen bedrijfsongevallen en alcoholgebruik.
Het onderzoek onder 4289 werkende personen maakt duidelijk dat bij één op de drie bedrijven alcohol voor de werknemer gewoon tijdens werktijd al dan niet tegen betaling beschikbaar is. Bijna de helft van de werknemers geeft aan zich niet bewust te zijn van drinkregels op het werk, terwijl 78 procent van de werkgevers zegt een alcoholbeleid te hebben.
Het NIGZ vindt dat bedrijven en overkoepelende organisaties naast afspraken in de CAO, ook hun personeel beter moeten informeren over de effecten van alcohol en werk en minder tolerant moeten worden op het schenken van alcohol tijdens of na het werk.
Het regelmatig afnemen van alcoholtests bij arbeiders, zoals in de Verenigde Staten gebeurt, vindt het instituut echter te ver gaan.