Kamer laat autopakket ongemoeid
De Tweede Kamer laat het autopakket uit het belastingplan volledig ongemoeid. Dit betekent met ingang van 2004 een verlaging van de kilometervergoeding die werkgevers onbelast kunnen uitkeren van 28 naar 17 eurocent.
Daar staat tegenover dat het woon-werkverkeer voortaan als zakelijk wordt aangemerkt. Voor deze kilometers kunnen werkgevers, ongeacht de afstand, nu eveneens onbelast 17 cent gaan uitkeren. Grote profiteurs van het pakket zijn de leaserijders. Zij hoeven nog maar 20 procent van de cataloguswaarde van hun wagen bij het belastbaar inkomen op te tellen. Nu is dat in de meeste gevallen nog 25 procent.
Om het geheel budgettair rond te krijgen, beëindigt het kabinet de stimulering van laagzwavelige diesel een jaar eerder dan was gepland. Overigens is het de vraag hoe snel werknemers de maatregelen aan den lijve ondervinden. Dat is afhankelijk van de precieze afspraken tussen werkgevers en werknemers, bijvoorbeeld in CAO’s. In de thuiszorg is al afgesproken het voorlopig bij het oude te houden. Hiervan profiteren weer niet de geplaagde alfahulpen, die als kleine zelfstandigen hun werk doen.
De oppositie oefende maandag bij de behandeling van het belastingplan forse kritiek op het autopakket, omdat het de „leasebakken” bevoordeelt, terwijl mensen die hun privé-auto gebruiken voor de baas er fors op achteruitgaan. Bovendien leeft de vrees dat de maatregelen werknemers stimuleren om verder van hun werk te gaan wonen en vaker de auto te nemen.
In een reactie op de plannen onderschrijft Chr. Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU, deze kritiek. Volgens hem is de beoogde administratieve vereenvoudiging vooral „gezichtsbedrog” en wordt het gelag betaald door mensen met lagere inkomens. Hij verwacht bovendien dat de maatregelen een forse hypotheek leggen op toekomstige CAO-onderhandelingen.
Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 geven onder al die kritiek echter vooralsnog geen krimp. Morgen wordt de behandeling van het belastingplan voortgezet, maar het lijkt er niet op dat er ten aanzien van het autopakket dan nog iets zal veranderen. Alternatieve plannen van PvdA, GroenLinks en SP werden maandag van tafel geveegd.
Op die manier wordt ook de aangekondigde beperking van de hypotheekrenteaftrek overeind gehouden. De aftrek wordt enigszins beperkt door huiseigenaren die hun woning verkopen te dwingen de winst in de aanschaf van hun nieuwe huis te steken. Voor woningbezitters die hun hypotheek hebben afgelost, is er goed nieuws: zij worden vrijgesteld van het betalen van het eigen woningforfait, de belasting voor huizenbezitters.
Enige echte wijziging aan het belastingplan is de herinvoering van de fiscale steun voor het kerstpakket, die vorig jaar nog werd afgeschaft. CDA, VVD en D66 vinden dat werknemers in deze economisch moeilijke tijden recht moeten hebben op een presentje van hun baas. Volgens hun wijzigingsvoorstel moet het dan wel gaan om een cadeau in natura dat hooguit 35 euro kost. Helemaal onbelast mag het niet worden verstrekt: de werkgever moet een heffing van 15 procent betalen.