Bezwaar tegen gevreesde hoogbouw tegenover Cuneratoren Rhenen
RHENEN. Verontruste burgers en organisaties in het Utrechtse stadje Rhenen verzetten zich tegen plannen voor meer industrie in de uiterwaarden bij Lienden (gemeente Buren) aan de overzijde van de Nederrijn. Onder meer een tientallen meters hoog gebouw met silo’s wordt gevreesd als doorn in het oog.
De gebouw gaat niet alleen het zicht vanuit Rhenen op de Rijn en de Betuwe bederven, stelt voorzitter Tine van der Stroom van het Comité Middelwaard West, dat de protesten bundelt. „Dit doet afbreuk aan het Rivierengebied en de Utrechtse Heuvelrug en het toerisme gaat hier hinder van ondervinden.” Ze vrezen ook stankhinder, lawaai en stofoverlast.
Veevoederproducent AgruniekRijnvallei wil behalve twee 22 meter hoge silo’s een nieuw op- en overslaggebouw realiseren voor een jaarlijkse omzet van 300.000 ton aan grondstoffen. De nieuwbouw zou maar liefst 60 meter hoog moeten worden. Scholten: „Dat is maar 20 meter lager dan de Cuneratoren in Rhenen. De nu bestaande silo’s zinken erbij in het niet.” De gemeenteraad van Buren nam in juni een principebesluit om de faciliteit toe te staan, maar verlaagde de bouwhoogte naar tussen de 40 en de 45 meter. „Een verbetering”, zegt Van der Stroom. „Maar beslist nog niet goed, het is nog steeds een kolossaal gebouw.”
Het gaat het comité niet alleen om het overslaggebouw. „Evenveel moeite hebben wij met de installaties die K3Delta ernaast wil bouwen. Het wil daar onder meer zand en grind gaan zeven, en dat zal flinke herrie geven.”
Een derde onderneming wordt houtversnipperaar Middelwaard.
Het comité hoopt dat de gemeente Buren, die een nieuw bestemmingsplan voor het industriegebied van Middelwaard-West gaat opstellen, niet voorbijgaat aan de belangen van Rhenen. „Het industrieterrein ligt voor Buren weliswaar in een uithoek, maar de achtertuin van Buren is wel de voortuin van Rhenen.”
De naastgelegen gemeente Neder-Betuwe is ook belanghebbende, meent het comité. „Neder-Betuwe lijkt zich pas de laatste weken te realiseren dat veel vrachtverkeer van de drie bedrijven door een deel van Kesteren zal gaan. De afvoer naar afnemers via de A12 en vooral de A15 betekent een toename van het vrachtverkeer.”
Het comité vindt dat er voor nieuwe bedrijvigheid beter kan worden uitgeweken naar elders, bijvoorbeeld naar bedrijvenpark Medel bij Tiel, aan het Amsterdam-Rijnkanaal, dat wordt uitgebreid. Volgens wethouder Van Ingen van Buren is dat echter niet aan de orde. „Voor verplaatsing hebben de bedrijven en de gemeente het geld niet, en de provincie evenmin. De drie bedrijven passen als watergebonden industrie in het gebied, dat in het verleden al industrieterrein was. Zo heeft K3Delta de waterplas bij zijn terrein nodig voor de zandopslag onder water, die mogelijkheid is er bij Medel niet.”
De wethouder gaat overleg met het Comité Middelwaard West niet uit de weg. „Maar dan zal het vooral gaan om de landschappelijke inpassing. We zoeken een oplossing waar ook Rhenen mee kan leven. Hoogte is één aspect, maar ook met de vormgeving kan de architect van AgruniekRijnvallei veel doen.”
Directeur Getkate van AgruniekRijnvallei zegt een bouwhoogte van 40 tot 45 meter, waarbij de inhoud ongewijzigd blijft, te accepteren. De nieuwe silo zal volgens hem zelfs vrachtwagenkilometers besparen. „Een deel van de grondstoffen wordt immers in de fabriek ernaast verwerkt.”