Gelderse hulpdiensten werken meer samen
De hulpdiensten in de regio Gelderland-Midden werken voortaan nauwer samen. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) opende maandag in Arnhem een nieuwe meldkamer waarin politie, brandweer, ambulance en rampenbestrijding onder één dak zijn gebracht.
De nieuwe meldkamer, een zogeheten colocatie, is ondergebracht in het politiebureau aan de Arnhemse Beekstraat. Door meer eenheid wordt de samenwerking vergemakkelijkt. De verschillende hulpdiensten worden vanuit een en dezelfde ruimte aangestuurd, terwijl iedere tak wel zijn eigen centralisten behoudt.
Tegelijkertijd opende minister Remkes maandag in Arnhem ook het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC) voor Gelderland-Midden, dat eveneens in het politiebureau aan de Beekstraat is ondergebracht. Dit RCC wordt ingezet in geval van grotere calamiteiten of rampen.
De minister gaf het startsein voor de hechtere samenwerking door in het Arnhemse stadhuis een centralist na te spelen die een slachtoffer van een kettingbotsing te woord moest staan. Met een druk op de knop activeerde hij de samenwerkende hulpverleners, die onder luid gejank van sirenes verschillende slangen met elkaar verbonden en daarmee hun samenwerking symboliseerden.
Volgens Remkes kijken burgers als het om veiligheid gaat altijd als eerste naar de overheid. „Burgers willen vooral één ding van de overheid, en dat is dat zaken met betrekking tot veiligheid goed geregeld zijn. De vernieuwde samenwerking in deze regio geeft daaraan een belangrijke impuls.”
De minister refereerde in zijn toespraak aan wat de volgende stap van samenwerking moet worden: de invoering van het nieuwe communicatiesysteem C2000. In Gelderland-Midden staat de introductie van het systeem gepland voor eind volgend jaar. Die introductie verloopt niet erg spoedig. „Voor de problemen die nu nog bestaan, zal een oplossing gevonden worden”, aldus de minister, die meedeelde dat de invoering van C2000 intussen een beetje zijn „hobby is geworden.”
De Gelderse samenwerking tussen de hulpdiensten is onderdeel van een landelijk project. Na de rampen in Enschede en Volendam is gebleken dat de afstemming tussen de verschillende hulpdiensten in het algemeen te wensen over laat. Het Rijk is nu bezig met de ontwikkeling van 25 veiligheidsregio’s die samen het hele land beslaan. Iedere regio moet uiteindelijk één gemeenschappelijke meldkamer krijgen.