Belastingplan ongeschonden door Kamer
Het kabinet kan zijn plannen doorzetten om de autokostenregeling drastisch aan te passen. Ook voor de aangekondigde beperking van de hypotheekrenteaftrek bestaat voldoende steun. Dat bleek maandag bij de behandeling van het belastingplan 2004 in de Tweede Kamer.
De Kamer zal waarschijnlijk niet veel wijzigen aan het belastingplan. Wel wil zij de fiscale steun voor het kerstpakket herinvoeren. Die is door het vorige kabinet afgeschaft, maar de regeringsfracties CDA, VVD en D66 vinden dat werknemers in deze economisch moeilijke tijden recht moeten hebben op een presentje van hun baas met sinterklaas of de kerst.
Volgens een wijzigingsvoorstel van de coalitiepartijen moet het dan wel gaan om een cadeau in natura dat hooguit 35 euro kost. Helemaal onbelast mag het niet worden verstrekt: de werkgever moet een heffing van 15 procent betalen. Om de dekking rond te krijgen, wordt in het voorstel ook nog 35 miljoen bezuinigd op de pc–privéregeling, waarmee werknemers met fiscale steun computerapparatuur kunnen aanschaffen.
Coalitiepartij CDA en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks lijken elkaar te vinden in een pleidooi chronisch zieken en gehandicapten ruimer te compenseren voor hun zorgkosten. De drie partijen denken nog na over voorstellen, waardoor maandagavond nog niet duidelijk werd hoe een nieuwe compensatieregeling eruit komt te zien.
CDA schaarde zich ook bij PvdA en GroenLinks met de wens de arbeidskorting, een vaste belastingaftrek voor werkenden, gerichter in te zetten. Op dit moment krijgt iedereen nog hetzelfde bedrag, maar de christen–democraten sluiten niet uit na volgend jaar te kiezen voor een inkomensafhankelijke regeling waardoor lagere inkomens beter af zijn.
Veel kritiek was er bij de oppositiepartijen op de nieuwe autokostenregeling die het kabinet heeft voorgesteld. Op dit moment mag een werkgever zijn personeel 28 cent per kilometer onbelast vergoeden. Dat wordt vanaf 1 januari 17 cent. Daar staat wel tegenover dat het woon–werkverkeer voortaan ook als zakelijke verkeer wordt aangemerkt en dus ook vergoed kan worden.
Voor de meeste leaserijders wordt het bezit van hun voertuig vanaf volgend jaar goedkoper. Zij hoeven dan nog maar 20 procent van de cataloguswaarde van hun wagen bij het belastbaar inkomen op te tellen. Dat is nu in de meeste gevallen nog 25 procent.
De linkse oppositiepartijen vinden dat de nieuwe autokostenregeling het gebruik van de auto stimuleert, waardoor er nog meer files ontstaan. Maar alternatieve voorstellen van PvdA en GroenLinks, waarin een zuinig autogebruik fiscaal wordt beloond, zullen waarschijnlijk geen meerderheid halen. Wel maakt een voorstel van D66 om de aanschaf van kleine dieselauto’s wat goedkoper te maken enige kans.
De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 1 januari enigszins beperkt door huiseigenaren die hun woning verkopen te dwingen de winst in de aanschaf van hun nieuwe huis te steken. Voor woningbezitters die hun hypotheek hebben afgelost, is er goed nieuws: zij worden vrijgesteld van het betalen van het eigen woningforfait, de belasting voor huizenbeziters. De linkse fracties vinden dat het kabinet te vriendelijk is voor huiseigenaren, maar de regeringspartijen steunen de plannen.
Het debat over het belastingplan voor volgend jaar wordt woensdag afgerond.