Kleine Aziatische tijgermug bepaald niet onschuldig
De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is op zeven plaatsen in Nederland aangetroffen, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. Waarom is er zoveel heisa over zo’n klein dier?
Kan een steek iemand ziek maken?
De tijgermug kan onder andere het denguevirus bij zich dragen, dat knokkelkoorts veroorzaakt. In Nederland is knokkelkoorts tot nu toe alleen vastgesteld bij mensen die waren teruggekeerd uit een tropisch gebied waar de ziekte heerste.
Wanneer is de tijgermug actief?
De kleine tijgermug –het lijfje is 5 tot 6 millimeter lang– steekt vooral overdag. De beet is meestal pijnlijk. Het speeksel van de mug kan een allergische reactie veroorzaken en er bestaat een kleine kans dat hij via deze weg een tropische infectieziekte overdraagt.
Waar komt de mug vandaan?
De Aziatische tijgermug komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten heeft de mug zich de afgelopen jaren in grote delen van de wereld gekoloniseerd.
Hoe komt hij in Nederland terecht?
De mug kan meekomen met uit China geïmporteerde ”lucky bamboo”. Dit jaar is de tijgermug steeds aangetroffen bij bandenbedrijven die gebruikte banden importeren uit tropische landen. Als de tijgermug wordt gevonden, wordt hij op die locatie bestreden. Het insect heeft zich nog niet permanent in Nederland gevestigd.
Hoe wordt de aanwezigheid van de Aziatische tijgermug gecontroleerd?
De NVMA houdt regelmatig inspecties bij bedrijven die lucky bamboo en tweedehands banden importeren.
Welke voorzorgsmaatregelen kunnen werknemers nemen?
Mensen die bij een bedrijf werken waar de tijgermug is aangetroffen, wordt geadviseerd bedekkende kleding te dragen en DEET-houdende anti-muggenmiddelen te gebruiken.
Bron: RIVM