Pleidooi voor kleine porties paracetamol
Elk jaar overlijden er mensen doordat ze zelfmoord plegen met paracetamol. Het aantal tabletten per verpakking zou daarom kleiner moeten, zodat vooral het aantal impulsieve zelfmoordpogingen met het middel omlaag wordt gebracht.
Dit staat in het jaarverslag van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het centrum kreeg vorig jaar 870 meldingen binnen van vergiftigingen bij volwassenen door paracetamol. Officiële sterftecijfers zijn er niet. Paracetamol is zonder recept verkrijgbaar. Bij impulsieve zelfmoordpogingen wordt vaak het aantal tabletten dat in huis is, in één keer ingenomen.
In Groot-Brittannië bestaan sinds 1998 wettelijke regels voor de verkrijgbaarheid. Buiten de apotheek is dat maximaal zestien tabletten per keer. Hoewel tot nu toe het effect van de maatregel gering lijkt, kan een kleinere verpakking de gevolgen van handelen in een opwelling wat beperken, aldus het NVIC. Het centrum vindt in elk geval de tendens in Nederland naar steeds grotere verpakkingen vanuit het oogpunt van risico bij vergiftigingen geen goede ontwikkeling.
Uit het jaarverslag blijkt dat het centrum vorig jaar in totaal bijna 32.000 meldingen binnenkreeg over acute vergiftigingen bij mens en dier. Het gaat daarbij niet alleen om medicijnen, maar ook om zaken als huishoudmiddelen, voedsel en cosmetica. De menselijke slachtoffers waren in 45 procent van de gevallen kinderen tot vier jaar.
Het lukt kinderen vaak om het medicijnkastje te openen of om vergeten medicijnen op tafel te bemachtigen. Ze grijpen vooral naar alles wat een mooi kleurtje heeft. Vitamine D-tabletjes, die in normale hoeveelheden juist de gezondheid bevorderen, zijn bij kinderen de grootste probleemveroorzakers.
Het NVIC vindt verder de toename in de uitgaanswereld van het aantal meldingen over efedra bevattende middelen opvallend. Deze producten, vaak verkocht onder de naam ”stacker”, zijn te koop in smartshops, sportscholen en gezondheidswinkels en bevatten vaak ook andere stimulerende bestanddelen.
Ook met de in de uitgaanswereld populaire fluorescerende staafjes gaat het niet altijd goed. Deze staafjes geven licht als ze worden geschud of geknakt. Het gebeurt geregeld dat ze per ongeluk worden stukgebeten, waarna de inhoud in de mond komt.