Binnenland

Malariamug duikt steeds vaker op in leegstaande mestkelder

WAGENINGEN. Het aantal meldingen van malariamuggen in Nederland neemt toe. Vaak zijn de agressieve steekmuggen afkomstig uit leegstaande mestkelders.

Redactie binnenland
8 August 2013 11:27Gewijzigd op 15 November 2020 05:11
beeld Wikimedia
beeld Wikimedia

Muggenexpert dr. Piet Verdonschot van Wageningen Universiteit riep boeren woensdag onder meer via de website van het blad Boerderij ertoe op om leegstaande mestkelders af te breken of te vullen met zand.

Het aantal meldingen van malariamuggen neemt sinds 2008 toe, zegt Verdonschot desgevraagd. In totaal zijn er sindsdien zestig van zulke meldingen geweest. Dit jaar zijn het er intussen ruim tien, net zo veel als in heel 2012. Alle recente meldingen voeren naar leegstaande gierkelders, vooral in het oosten en zuiden van het land. De stijging van het aantal meldingen betekent volgens Verdonschot niet automatisch dat er meer malariamuggen zijn, maar heeft ook te maken met aandacht in de media. „Ik sprak net een man die al jaren overlast ervaart van malariamuggen, maar bij wie nu pas het kwartje viel”, aldus Verdonschot.

De kans dat de loodgrijze muggen in Nederland de tropische ziekte malaria verspreiden, is volgens hem nihil. „Uit een risicoanalyse van het RIVM blijkt dat die kans vrijwel verwaarloosbaar is.” Het gaat volgens Verdonschot wel om agressieve muggen. Een steek van een malariamug leidt tot dikkere bulten en grotere rode vlekken dan die van andere muggensoorten.

Behalve leegstaande gierkelders zijn ook rioleringsstelsels volgens de expert een plek waar malariamuggen goed gedijen. Meldingen dat de mug daar is aangetroffen, heeft hij nog niet gekregen, maar „dat is slechts een kwestie van tijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer