Terrassen anders dan anders met de hitte
WOERDEN/ZEVENAAR (ANP). Op het ene terras staan de stoelen vrijdag in een enorm zwembad, gevuld met water. Een andere terrasuitbater heeft een heleboel kleine opblaasbadjes gekocht, zodat de gasten met hun voeten in het water kunnen zitten. Op sommige pleinen met veel terrassen hebben de cafébazen samen in de buidel getast voor een watervernevelaar, die de gasten koel houdt.
„We zien dat de horeca van alles verzint om het aanlokkelijk te maken om bij hen te komen uitpuffen op deze hete dagen”, vertelde een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vrijdag. „IJssalons en strandpaviljoens hebben in deze mooie weken natuurlijk geen klagen meer, maar in de stad kan het ook te warm worden voor het terras.”
Hij kent ook gelegenheden waar het personeel klaar staat met de tubes zonnebrandcrème om zonodig zelf de gasten in te smeren. Anderen geven bij elke bestelling gratis een glaasje koud water of gaan af en toe rond met ijslollies.
KHN weet van drie gemeenten die een warmweerregeling voor de terrassen hebben getroffen. Vrijdagmorgen besloot Zevenaar dat de terrasgangers in de nacht van vrijdag op zaterdag langer buiten mogen blijven zitten. Gewoonlijk gaan de terrassen eerder dicht dan de café’s en moeten de gasten naar binnen, maar dat leek de Gelderse gemeente „uit het oogpunt van de volksgezondheid” bij deze hitte een risico.
Enkele weken geleden stelde Amersfoort al zo’n beleid in, gebaseerd op een speciaal voor de stad gemaakte weersverwachting. Als die aangeeft dat het 25 graden of warmer wordt, besluiten B en W of de terrassen langer open mogen blijven. Groningen was volgens KHN 2 jaar geleden de eerste stad met een ‘warmweerscenario’ voor boven de 27 graden.