Hongerstakers uitgezet naar Guinee
DEN HAAG. Twee uitgeprocedeerde asielzoekers die in hongerstaking zijn, zijn donderdag uitgezet naar Guinee, hun land van herkomst. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gezegd. De twee werden tijdens de vliegreis begeleid door een arts.
Het gaat om Issa Koulibaly en Cheikh Bah, twee van de vier overgebleven asielzoekers die eerder dit jaar in hongerstaking gingen uit protest tegen hun opsluiting. Volgens hun vertrouwensarts Bonsen is er geen medische opvang geregeld in Guinee. De twee zouden wel met een ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht, maar daar weer zijn weggestuurd omdat ze geen geld bij zich hadden.
Volgens de advocaat van de uitgeprocedeerde asielzoekers moet Nederland de komende drie maanden zorgen voor medische zorg.
De medische toestand van de twee is zorgwekkend aldus Bonsen, die Koulibaly en Bay de afgelopen anderhalve week dagelijks onderzocht. „Ze zijn sterk vermagerd en hun immuunsysteem is verzwakt, waardoor ze vatbaar zijn voor allerlei ziekten.”
Het CDA wil dat staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie opheldering geeft over de uitzetting van de 6-jarige Renata Agamiryan uit Georgië naar Polen, eind vorig jaar. Bij aankomst in Polen bleek het meisje te lijden aan acute lymfatische leukemie. Symptomen van de ziekte zouden in Nederland structureel zijn genegeerd, aldus de ouders van het meisje deze week in het EO-tv-programma De Vijfde Dag.
Zo zou een doktersassistente in het asielzoekerscentrum in het Limburgse Baexem het meisje ondanks koorts en neusbloedingen niet hebben doorverwezen naar de huisarts. Toen de ouders op eigen initiatief bij een arts aanklopten, zou deze een bloedtest hebben geadviseerd, die nooit zou zijn uitgevoerd. Het azc zou de beschikbare medische gegevens niet hebben overgedragen aan het uitzendcentrum in Rotterdam, waar het meisje en haar ouders een dag na hun bezoek aan de arts naartoe werden overgebracht.
CDA-Tweede Kamerlid Van
Hijum wil onder meer van Teeven weten in hoeverre het verpleegkundige personeel in de asielketen in deze zaak medische protocollen heeft genegeerd. Ook SP en D66 willen de kwestie aansnijden, aldus de Volkskrant vanochtend.
In de zaak-Agamiryan heeft Teeven benadrukt dat het Nederlandse asielrecht onderscheid maakt tussen een acute en een snelle medische behandeling. „Als iemand iets heeft waarvoor onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is, bijvoorbeeld een hartinfarct, dan wordt de vlucht uitgesteld. Als iemand snel behandeld moet worden, gaan we ervan uit dat dit ook plaats kan vinden in het land waaraan overgedragen gaat worden en dat een vlucht binnen Europa nog mogelijk is”, aldus de bewindsman.