Duizenden bomen weg om veiligheid dijk
AMERSFOORT. Waterschap Vallei en Veluwe gaat alle bomen en planten langs de Eemdijk tussen Nijkerk en Amersfoort rooien. Over een lengte van 24 kilometer wordt het natuurgebied langs de dijk kaalgeslagen. Dat is nodig om de Eemdijk te versterken en te verbreden.
„Het is heel jammer van het prachtige natuurgebied langs de Eem, maar noodzakelijk voor de veiligheid achter de dijk”, liet de gemeente Amersfoort woensdag weten.
Er verdwijnen duizenden bomen. Het waterschap zaait de dijken wel in met bloemrijk gras als de werkzaamheden klaar zijn. Ook plant het schap op andere plekken nieuw bos en riet aan. Particulieren die bomen uit hun tuin zien verdwijnen, krijgen een schadevergoeding.
Het kappen van bomen en struiken is volgens het schap noodzakelijk omdat wortels de stabiliteit van het dijklichaam ondermijnen. Ook groeit gras onder bomen minder goed, terwijl een grasmat nodig is voor de stevigheid van de dijk. Bovendien veroorzaakt een boom die tijdens een storm omwaait een gat in de dijk, waardoor het risico op een dijkdoorbraak ontstaat.
Om de werkzaamheden te kunnen verrichten, moet aan weerszijden van de dijk een extra strook grond gerooid worden. Het hele karwei gaat ongeveer 60 miljoen euro kosten. Het werk start naar verwachting volgend jaar.
Ook waterschap Noorderzijlvest maakte woensdag bekend aan een dijk te gaan werken. Het gaat in een stuk zeedijk tussen Lauwersoog en Delfzijl sensoren plaatsen die de dijk continu in de gaten houden.
Het stuk dijk van 22 kilometer werd drie jaar geleden gekwalificeerd als onvoldoende. Dat betekent niet dat de dijk onveilig is, maar wel dat hij niet aan de strengste veiligheidsnorm voldoen, benadrukt locodijkgraaf Johannes Lindenbergh. De dijk wordt vermoedelijk over twee jaar versterkt. Sensoren moeten tot die tijd de sterkte bewaken.