Binnenland

Molen Renkum houdt oorlogslittekens

RENKUM. Drie granaatscherven uit de Tweede Wereldoorlog die metselaars bij de restauratie van de molen in het Gelderse Renkum in de buitenmuur aantroffen, blijven na de herstelwerkzaamheden zichtbaar.

Van onze correspondent
1 August 2013 09:26Gewijzigd op 15 November 2020 05:03

Dat heeft de Stichting Exploitatie Renkumse Molen woensdag laten weten. „In de muur zaten ook diverse gaten van andere inslagen. De oorlogslittekens waren verborgen onder een vochtwerende laag”, aldus woordvoerder Thijs Aardema.

De molen, in 1858 als koren­molen gebouwd en inmiddels een rijksmonument, lag aan het eind van de Tweede Wereldoorlog geregeld onder vuur en liep daarbij zware schade op, tijdens de Slag om Arnhem in september 1944, maar ook daarna door beschietingen vanuit de reeds bevrijde Betuwe. Aardema: „Of de scherven van Britse of Duitse munitie zijn, weten we niet.”

De granaatscherven blijven in de molenmuur om de bewogen geschiedenis van de molen te laten zien, zegt hij. „Ze behoren nu tot een van de bijzondere kenmerken van de molen, die in dat opzicht uniek is. Veel molens die in de Tweede Wereldoorlog onder het oorlogsgeweld te lijden hadden, zijn geheel verwoest.”

Bij de wederopbouwwerkzaamheden in Renkum na de oorlog werd de molen onttakeld. Er bleef een incompleet gebouw zonder kap en wieken over, dat later als opslagsilo werd gebruikt. In de onderbouw is nu een diervoeder­winkel gevestigd.

In september krijgt de Renkumse molen een nieuwe kap en nieuwe wieken. Na de restauratie, die eind dit jaar zal zijn afgerond, heeft Renkum weer een maalvaardige korenmolen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer