Acties in zorg gaan door
Werkgevers in de zorg zijn ondanks de komende acties niet van plan de vakbonden tegemoet te komen. Hierdoor dreigen een maand lang protesten in de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen.
Dat heeft J. Klinkert, onderhandelaar namens de werkgevers, donderdag gezegd. Donderdag waren er actiebijeenkomsten in Schiedam, Rotterdam en Amsterdam.
„Wij hebben niet de neiging meer te bieden. De bonden moeten maar over de brug komen”, aldus Klinkert. Volgens hem hebben de vakbonden gedreigd om in ieder geval de komende vier weken actie te gaan voeren.
Onderhandelaar E. Maas van vakbond Abvakabo FNV noemt een maand reëel. „Wij stoppen niet met acties voordat de werkgevers bewegen. Eén keer op een pleintje bijeenkomen is niet voldoende.” Volgens Maas namen donderdag in Schiedam 150 tot 200 medewerkers uit de zorg deel aan een werkonderbreking.
Op de actiebijeenkomsten in Rotterdam en Amsterdam kwamen respectievelijk 75 en ruim 100 mensen af. De bijeenkomst in Rotterdam was in een verpleeghuis. Van tevoren waren goede afspraken gemaakt voor het leveren van noodzakelijke zorg tijdens de actie, aldus P. van Loon van de Abvakabo.
De onderhandelingen over de nieuwe CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg liepen maandag vast. Op dit moment bestaat er een CAO voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en een voor de thuiszorg. Deze CAO’s liepen op 1 juli af. Samenvoeging van de twee arbeidsovereenkomsten kost werkgevers en vakbonden veel moeite.
De bonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent. Werkgevers bieden de werknemers in verpleeg- en verzorgingshuizen 1 procent met een bonus van 0,65 procent. Zij stellen de thuiszorg geen loonsverhoging in het vooruitzicht. Werkgevers bieden hun een structurele eindejaarsuitkering van 1,65 procent in plaats van de huidige incidentele eindejaarsuitkering van 2 procent.
De bonden beschuldigen de werkgevers ervan dat zij in de huidige CAO’s winkelen en alleen de voor hen voordelige elementen eruit pikken. Werkgevers willen bijvoorbeeld minder afspreken met vakbonden en meer met ondernemingsraden per instelling, aldus de bonden. Klinkert verwerpt de kritiek. „Eigenlijk hebben we op dat punt zo’n beetje alle eisen laten vallen. Maar we willen wel in ieder geval behouden wat er nu al in de CAO’s per instelling kan worden afgesproken.”