Binnenland

Opnieuw miljoenensteun voor woningcorporatie

GEERTRUIDENBERG (ANP). Na Vestia moet opnieuw een woningcorporatie met miljoenen euro’s aan noodsteun van de ondergang worden gered. De Brabantse Woningstichting Geertruidenberg (WSG) krijgt 118 miljoen euro om de exploitatie te kunnen voortzetten, maakte toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) dinsdag bekend.

30 July 2013 12:50Gewijzigd op 15 November 2020 05:01
beeld ANP
beeld ANP

In oktober kreeg de woningcorporatie al een voorschot van 21 miljoen euro. WSG raakte in grote financiële problemen door „onverantwoord grote investeringen” in zorgcomplexen en grond in de periode 2005 tot 2010. De afgelopen 2 jaar moest fors worden afgewaardeerd op het bezit. In 2011 bleek dat er een groot verschil zat tussen de waarde van de bezittingen en de omvang van de schulden.

Volgens een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen) is het een goede zaak dat er een nieuw saneringsbesluit is genomen nu het aanvankelijke plan niet blijkt te werken. Het is een noodzakelijke stap om grotere verliezen te voorkomen en biedt zekerheid aan de huurders.

De woningcorporatie, met 4000 woningen in Brabant, moet nu een omvangrijk saneringsplan doorvoeren. WSG moet onder meer grondbezittingen afstoten, haar voorraad koopwoningen van de hand doen en bedrijfsonroerendgoed verkopen. De corporatie krijgt daarvoor 5 jaar de tijd. Het is de bedoeling dat met deze maatregelen een corporatie overblijft die zich richt op haar kerntaak van sociale huurwoningen.

WSG deed in juni aangifte tegen haar voormalige directeur Peter Span. Die zou de woningstichting hebben benadeeld door onverantwoorde aankopen waardoor WSG in de financiële problemen raakte. Volgens WSG zou Span bij diverse onzakelijke transacties familieleden zoals zijn moeder, dochter, nichtje en zwager hebben bevoordeeld. Op 11 juli liet het Openbaar Ministerie weten geen aanknopingspunten te hebben voor een strafrechtelijk onderzoek.

„Deze sanering laat zien dat slecht bestuur, ook bij kleine corporaties, grote gevolgen kan hebben voor andere corporaties. Daarom gaan corporaties elkaar veel scherper in de gaten houden”, zegt directeur Jan Boeve van de Vereniging van Woningcorporaties Aedes in een reactie. De maatregelen geven „gelukkig zekerheid voor de huurders van WSG, maar het is wel slikken voor andere corporaties die de rekening betalen.”

De Brabantse woningcorporatie is de tweede in korte tijd die door de andere corporaties moet worden gered. Eerder moest Vestia met 700 miljoen euro overeind worden gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer