Huisartsen Brabant stoppen spoedritten
Huisartsen in Midden-Brabant die samenwerken in de centrale huisartsenpost, stoppen per 1 januari 2004 met spoedeisende ritten.
De artsen zeggen dat ze door bezuinigingen van het ministerie van Volksgezondheid genoodzaakt zijn deze maatregel te nemen. De GGD moet volgens de huisartsen de spoedritten overnemen.
De huisartsenpost moet met ingang van 1 januari 2004 5 procent bezuinigen. In juli moet nog eens 20 procent worden bezuinigd.
Volgens penningmeester W. Verheggen staat, als deze tweede bezuinigingsronde doorgaat, het voortbestaan van de huisartsenpost op het spel. „We zijn geen organisatie waar een gouden rand aan zit”, zegt de penningmeester. „Er is al op allerlei zaken bezuinigd, we kunnen niet anders dan schrappen in de spoedritten.”
Volgens Verheggen hebben andere huisartsenposten in het land dezelfde problemen. Hij hoopt de Haagse politiek wakker te schudden. „Maar ik heb weinig hoop. In Den Haag zit een stel autistische rekenmeesters. Wij leveren als huisartsen de goedkoopste zorg in Nederland. Van de 120 miljoen euro die we per jaar halen, kan niets meer af”, aldus Verheggen.
De 150 huisartsen in Midden-Brabant opereren vanuit twee centrale posten in Tilburg en Waalwijk. De dokters worden in de avonduren door een chauffeur naar patiënten gereden. Dit gebeurt omdat het veiliger en praktischer is.
De huisartsenposten zijn ook opgezet omdat oudere huisartsen anders stoppen met het werk. Zij hoeven minder avond- en nachtdiensten te doen. De posten vervullen daarnaast een taak als opvang voor mensen zonder huisarts.
In totaal bedienen de huisartsenposten 300.000 patiënten in Midden-Brabant.