Vrijwilligers schonen Noordzeekust op
UTRECHT (ANP). Afval op het strand is Stichting De Noordzee een doorn in het oog. Daarom gaat een team vrijwilligers van de stichting vanaf 1 augustus de MyBeach Cleanup Challenge 2013 aan. In 24 dagen leggen zij 350 kilometer af langs het strand en gaan ze het vuil dat ze tegenkomen, opruimen én tellen. Zo willen ze mensen informeren over afval op het strand en in de zee en brengen ze tegelijkertijd het afvalprobleem in kaart.
Het is de eerste keer dat zo’n grote schoonmaakactie wordt georganiseerd, stelt een woordvoerster van de stichting. De hele Noorzeekust wordt onder handen genomen, van Cadzand aan de Belgische grens tot Schiermonnikoog. De groep schoont gemiddeld dagelijks zo’n 15 kilometer strand op.
Per 100 meter strand doken tijdens eerdere opruimacties op het strand gemiddeld 450 stuks afval op. Het meeste afval bestaat uit touwen, netten van vissers, plastic zakken, doppen van flessen, blikjes, ballontouwtjes en sigarettenpeuken. Ongeveer de helft hiervan komt van scheepvaart en visserij, een kwart wordt achtergelaten door dagjesmensen en toeristen. De rest van het afval is zo klein dat moeilijk te zeggen is waar het vandaan komt.
Dat geldt volgens de woordvoerster vooral voor afgelegen stukken strand. „Op de drukke toeristenstranden wordt meer rommel achtergelaten dan dat er aanspoelt uit zee. Na een storm hebben opruimers ook de handen vol, en doen ze er zomaar drie uur over om een stuk strand schoon te maken.” In Wijk aan Zee werd eerder tijdens een schoonmaakactie in één dag 1850 kilo zwerfvuil opgeraapt, aldus de zegsvrouw.
De Strandscanner app helpt bij het tellen van het afval. Ook buiten de opruimactie kan via deze app worden doorgegeven wat er waar gevonden, en het liefst natuurlijk ook opgeruimd wordt. Zo wil de stichting de hoeveelheden rommel aan de kust in kaart brengen, zien waar het afval vandaan komt en iets doen aan de bron.
„Veel mensen weten wel dat er afval ligt op het strand, maar vaak komt op het moment dat ze het zelf gaan opruimen het besef pas hoe erg de situatie echt is”, zegt de woordvoerster. „Van dat opruimen worden sommigen echt heel fanatiek. Als ze eenmaal zijn begonnen, komt er geen einde meer aan.”
De stichting hoopt dat veel mensen de vrijwilligers willen helpen. Zij kunnen zich voor een of meerdere etappes inschrijven via de website. Maar spontaan een handje helpen kan natuurlijk ook, benadrukt de woordvoerster.