Pas na weken uitsluitsel over redding Eleos
AMERSFOORT. Het duurt nog tot begin september voordat de Lelie zorggroep uitsluitsel kan geven over zijn mogelijkheden om de noodlijdende ggz-instelling Eleos over te nemen.
Dat heeft interim-bestuurder G. Buijs van Eleos woensdag laten weten aan zijn personeel.
De Lelie zorggroep heeft een intentieverklaring getekend om een boekenonderzoek te laten uitvoeren. Inzet van het christelijke zorgconcern uit Capelle aan den IJssel is een integrale overname van Eleos, zonder faillissement.
Of dat gaat lukken, is nog hoogst onzeker, erkent ook Buijs tegenover zijn personeel. Eerder deze maand stagneerde een overname van Eleos door de Dimence Groep, een grote ggz-instelling. Grootste haper waren de reorganisatiekosten die Dimence op zou moeten brengen. Eleos houdt er rekening mee dat deze kosten kunnen oplopen tot een bedrag van ongeveer 10 miljoen euro. Kostenposten zijn onder meer het afkopen van boventallig personeel, het saneren van overbodige huurcontracten en het afstoten van overbodig vastgoed.
Over de reorganisatie wil Buijs het personeel begin september duidelijkheid geven. Duidelijk is al wel dat er een massaontslag zit aan te komen, waarbij Eleos gedwongen afscheid zal nemen van ongeveer 100 fte, zo kondigde Buijs al eerder aan.
De grootste klappen zullen vallen bij het organisatieonderdeel Eleos Dichtbij; de poot waarin Eleos onder meer de arbeidstrainingscentra (atc’s) heeft ondergebracht. Deze zullen per 2015 sluiten, tenzij Eleos erin slaagt de centra voor die tijd van de hand te doen.
In het personeelsbericht stelt Buijs voor twee atc’s al vergaand in gesprek te zijn voor een overname. „Ook heeft zich een grote partij gemeld uit de gehandicaptensector voor overname van de overige atc’s.” Buijs schrijft verder dat de onderhandelingen met de vakbonden over een aangepast sociaal plan in een vergevorderd stadium zijn.
Navraag bij onder meer de reformatorische vakorganisatie RMU levert op dat de vakorganisaties zich gezien de uiterst penibele financiële situatie van Eleos kunnen voorstellen dat gedwongen ontslagen niet langer zijn te voorkomen. Wel stellen zij als voorwaarde dat Buijs de uiteindelijke overnamekandida(a)t(en) juridisch zal binden aan de afspraken uit het sociaal plan over salarisgaranties bij het aanvaarden van lager betaalde functies en het herplaatsen van personeel. „Anders hangen de afspraken na de overname in de lucht. Dan kunnen we beter vasthouden aan het bestaande sociaal plan dat tot eind van dit jaar van kracht is. Daarin is afgesproken dat gedwongen ontslagen zijn uitgesloten”, aldus woordvoerster mr. M. Blonk van de RMU donderdag.
Eleos sloot 2011 en 2012 af met een verlies van 4,4 miljoen euro. Eind dit jaar duikt de organisatie naar verwachting voor nog eens zo’n 2,5 miljoen euro in het rood, zo verwacht Buijs.