3 jaar cel voor doodsteken dochter
UTRECHT (ANP). De 43-jarige Chahira ben M. is dinsdag veroordeeld tot 3 jaar cel. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de vrouw in januari haar 16-jarige dochter Mirjam heeft doodgestoken, in hun woning in IJsselstein.
Het Openbaar Ministerie (OM) had 7 jaar cel geëist wegens doodslag. Die eis vond de rechtbank geen recht doen aan de omstandigheden, de persoon van de verdachte en de gevolgen die het misdrijf heeft gehad voor haar en haar familie. Volgens gedragsdeskundigen moet Ben M. door een zware depressie en extreme vermoeidheid verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Ze had nachtenlang niet geslapen.
De rechtbank benadrukte dat de familie van Ben M. geen wrok of boosheid koestert. Tijdens het proces smeekte een andere dochter van de vrouw een „zo laag mogelijke straf” op te leggen. „Onze Mirjam krijgen we helaas niet terug”, aldus de dochter toen, „maar neemt u onze moeder en vrouw ook niet lang meer van ons af.”
Volgens Ben M. kreeg zij op de bewuste dag ruzie met haar dochter, nadat ze haar telefoon had afgepakt en was geschrokken van de inhoud van de berichten. De steekpartij ging gepaard met een worsteling. Moeder en dochter hadden vaker conflicten. Het meisje dreigde volgens haar moeder op het verkeerde pad te raken. Zij heeft op de bewuste dag in totale radeloosheid het mes gepakt, oordeelde de rechtbank. De dood van de tiener bracht een schokgolf in heel Nederland teweeg.
Volgens de rechtbank is voor eerwraak geen enkele aanwijzing gevonden. Omdat er geen bewijs was voor voorbedachten rade, sprak de rechtbank de vrouw vrij van moord. Wel achtte ze doodslag bewezen. Volgens de rechters kunnen de twee messteken in de buik en de hartstreek alleen door de verdachte zijn toegebracht. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat Mirjam in het mes is gevallen.
De rechtbank rekende het de vrouw aan dat ze een scherp mes heeft gepakt en daarmee een levensgevaarlijke situatie heeft gecreërd die voor haar dochter fataal is afgelopen. In haar voordeel woog echter mee dat Ben M. grote schuldgevoelens en spijt heeft en daar waarschijnlijk de rest van haar leven onder gebukt zal gaan.
In een reactie op het vonnis zei het OM dat duidelijk is dat het verschil tussen eis en uitspraak groot is. De rechtbank heeft omstandigheden anders gewogen dan het OM, aldus een woordvoerster. „De officier van justitie wil de overwegingen van de rechtbank eerst goed bestuderen voordat hij beslist al dan niet in hoger beroep te gaan.”