Vrijwilligers scannen afval op stranden
UTRECHT (ANP). Doppen van flesjes, netten van vissers, ballontouwtjes of plastic zakjes: wie afval vindt op het strand, doet er goed aan dit door te geven aan stichting De Noordzee. Met een speciale app is het mogelijk het afval op de stranden in kaart te brengen.
„De Strandscanner is sinds eind juni in de lucht en wordt inmiddels geregeld gebruikt”, aldus Ike Span van de stichting zaterdag. Tot nog toe hebben al enkele honderden mensen aan het onderzoek bijgedragen.
De hoofdmoot van het gevonden afval op de stranden is plastic, zegt Span, maar mensen geven met de app ook bijzondere waarnemingen door. „Pas geleden meldde bijvoorbeeld iemand de vondst van een roggenei.”
Het doorgeven van de hoeveelheden afval op het strand is volgens Span „heel waardevol”. „Op die manier kunnen we erachter komen waar het afval vandaan komt en kunnen we iets doen aan de bron. De stichting denkt bijvoorbeeld aan statiegeld op kleine plastic flessen of een ander inzamelingssysteem. ,Maar dan moeten we wel gegevens hebben om zo’n oproep te onderbouwen”, aldus Span.
Natuurlijk hoopt de stichting dat mensen die afval melden via de app, de troep ook opruimen. „Als ze iets tegenkomen dat is aangespoeld of door strandbezoekers is achtergelaten, kunnen ze dat meenemen naar de dichtstbijzijnde vuilnisbak”, stelt Span.
In augustus gaat stichting De Noordzee 24 dagen de stranden opruimen. „De hele Noordzeekust wordt onder handen genomen. Dat kunnen we natuurlijk niet zonder hulp, dus we hopen dat veel mensen zich aanmelden om te helpen met de MyBeach Cleanup Challenge.”
Uit eerdere tellingen blijkt dat er aardig wat troep op de stranden ligt. Het gaat gemiddeld om 450 stuks afval per 100 meter strand. Dat aantal is de afgelopen jaren niet afgenomen. De helft van de rommel komt van de scheepvaart en de visserij, een derde van het toerisme. De oorsprong van het overige afval is onbekend, aldus Span.
De hoeveelheid afval op het strand is overigens een fractie van wat er in zee rondzwerft. De milieuorganisatie van de VN (UNEP) schat dat jaarlijks 1 miljoen zeevogels sterven door afval in zee. Nog eens 100.000 andere zeedieren, zoals dolfijnen en schildpadden, sterven door dezelfde oorzaak.