Weinig elan kabinet voor biotechnologie
Het kabinet straalt te weinig elan, te weinig passie uit bij zijn aanpak van het beleid rond biotechnologie. Er zijn veel commissies aan het werk, maar er worden te weinig keuzes gemaakt.
„Het wordt tijd dat het kabinet de lijnen van het speelveld bepaalt”, verwoordde CDA-woordvoerder Ormel de kritiek.
Het was woensdag voor het eerst in bijna anderhalf jaar dat de Tweede Kamer weer met de meest betrokken bewindslieden over het onderwerp sprak. CDA, VVD en PvdA drongen aan op stroomlijning van het woud van commissies en regeltjes. De regering geeft met het ethisch toetsingskader alleen een overzicht van wat er speelt, maar een eigen koers ontbreekt, stelden de fracties vast.
Ormel riep de bewindslieden van VROM, LNV en VWS bijvoorbeeld ertoe op genetische modificatie van dieren voor verhoging van de voedselproductie, rasverbetering of verhoging van de sportieve prestaties bij wet te verbieden. „Een paard hoeft geen 100 kilometer per uur te lopen en een zalm hoeft geen 100 kilo te wegen”, hield hij zijn gesprekspartners voor. Ormel kreeg daarbij de steun van VVD-woordvoerder Terpstra en het PvdA-Tweede-Kamerlid Van Heteren.
Minister Veerman van Landbouw hield de Kamer echter voor dat „het nog te vroeg is voor de regering om kleur te bekennen.” Er is nog een klein jaar nodig om voldoende inzicht te krijgen in de mogelijkheden om het beleid doorzichtiger en overzichtelijk te maken, zei hij.
Staatssecretaris Van Geel van Milieu zegde de Kamer toe dat hij de drie belangrijkste adviserende instituten zal vragen een tweejaarlijkse trendmatige analyse te maken van de trends en ontwikkelingen in de biotechnologie. De Kamer zou al volgend jaar over de eerste analyse kunnen debatteren.
Bovendien kan de Kamer volgend jaar een voorstel verwachten om de regelgeving voor het bedrijfsleven te vereenvoudigen. Tevens zullen de drie ministeries de mogelijkheid voor een virtueel kenniscentrum onderzoeken om het draagvlak onder de burgers voor biotechnologie te vergroten.