„Vastende chauffeurs kunnen tegen stootje”
RIJSWIJK (ANP). Het vasten tijdens de ramadan leidt voor islamitische bus-, taxi- en vrachtwagenchauffeurs en treinmachinisten niet tot problemen. Dat zeggen woordvoerders van vervoersorganisaties en vakbonden. Ook vertegenwoordigers uit de moslimgemeenschap zeggen dat het vasten geen belemmering hoeft te zijn voor het functioneren.
Hoewel er geen specifieke richtlijnen of voorschriften voor zijn, hebben zich nooit problemen voorgedaan, aldus woordvoerders van NS en Connexxion. „Veel moslims die vasten vragen om vroege diensten, zodat ze ook weer vroeg op de dag klaar zijn, of kiezen er juist voor te werken in de nacht”, zegt een woordvoerder van Connexxion. „Je ziet dat de vastende en niet-vastende chauffeurs elkaar helpen. De een wil graag vrij zijn met kerst, de ander tijdens het Suikerfeest. Men houdt rekening met elkaar, dat is bij ons helemaal ingeburgerd”, legt de zegsman uit.
Bij de NS signaleert men dezelfde trend. „’s Nachts is er genoeg werk met het rangeren van de treinen, of er worden juist vroege diensten aangevraagd. De vastende medewerkers geven al maanden van tevoren aan wanneer de vastenperiode ongeveer is, en dan is het geen enkel probleem daarmee rekening te houden in de planning”, zegt een woordvoerder.
Wat dat betreft valt de vastentijd ook nog eens in een handige periode, zo valt zijn collega van Connexxion hem bij. Het leerlingenvervoer ligt in de vakantieperiode stil, waardoor er meer mogelijkheden zijn om vrije dagen of dagdelen in te plannen dan tijdens een vastenperiode buiten de vakantie.
Ook verladersorganisatie EVO ziet veel mogelijkheden voor nachtdiensten met 24 uursmagazijnen die in de branche wijdverspreid zijn. „Daarnaast worden lunchpauzes vaak ingekort, om zo min mogelijk geconfronteerd te worden met etende collega’s én eerder naar huis te kunnen. Of er zijn juist extra pauzes na zonsondergang, om meteen bij te kunnen tanken zodra er weer gegeten mag worden”, zegt beleidsadviseur Danielle Gevers Deynoot van EVO. „Het werk moet doorgaan, maar het werk moet ook door kúnnen gaan”, benadrukt zij.
Moestafa Rahmoe van de Haagse moslimvereniging Noeroel Islam werkt zelf op een meldkamer en vindt goede afspraken met de werkgever van groot belang. „Vrijstelling van vasten is er alleen voor zieken, mensen van wie de gezondheid gevaar loopt door te vasten. Natuurlijk verslapt gaandeweg je aandacht iets, maar het werk lijdt er niet onder. Iedereen wordt weleens moe, of je nu vast of niet”, zegt Rahmoe. „Flexibele pauzes zijn dan van groot belang.”
Ook Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) benadrukt dat het vasten een minder grote impact heeft op het functioneren dan vaak wordt gedacht.