Kamer worstelt met zittend ziekenvervoer
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft moeite met de beperkte groep zieken en gehandicapten die volgens de plannen van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) nog in aanmerking komt voor een taxi- of andere vervoersvergoeding. Dat bleek woensdag tijdens een overleg met de Kamer.
Hoogervorst wil deze ziekenfondsvergoeding beperken tot nierdialysepatiënten, radiotherapie- en chemokuurpatiënten, visueel gehandicapten en rolstoelgebruikers die vervoer naar een medische behandeling nodig hebben. De Kamerfracties hebben moeite met de criteria die hij hanteerde bij deze keuze, omdat bijvoorbeeld taaislijmvliespatiënten, mensen met reuma of revalidatiepatiënten buiten de boot vallen.
De PvdA en GroenLinks vroegen de minister of het niet mogelijk is om de bezuiniging te halen door alleen strengere voorwaarden aan de regeling te stellen, zonder bepaalde groepen patiënten uit te sluiten. Volgens Hoogervorst levert dat maar 50 miljoen euro op en dat is te weinig.
Hoogervorst erkende dat de beperking is ingegeven door de noodzaak om te bezuinigen. Hij betoogde dat er ook sprake is van oneigenlijk gebruik van de regeling en dat er jaarlijks een overschrijding is van het budget. In 2003 kost de vergoeding naar verwachting 205 miljoen, in plaats van de 135 miljoen euro die er voor is uitgetrokken. Vanaf 2004 heeft er nog maar 70 miljoen voor.
De minister wijdt de overschrijdingen aan „lankmoedige” huisartsen die mensen te snel een indicatie voor de regeling gaven, maar ook aan de „lapzwansige houding” van zorgverzekeraars. „Zij hebben het gewoon laten liggen omdat alle verzekeraars de overschrijdingen in de nominale premies compenseerden.”
Coalitiepartij D66 zint op methoden om zorgverzekeraars te dwingen tot kostenbeheersing, zonder dat ze dat kunnen afwentelen op een verhoging van de premie. De VVD wil een benchmark systeem voor huisartsen waarin ook het voorschrijven van geneesmiddelen, het doorverwijzen en de indicering voor zittend ziekenvervoer wordt bijgehouden. Huisartsen die zuinig voorschrijven moeten dan maar beloond worden, stelde de partij voor.