Kerk & religie

Emeritus ds. J. Boer maakt zijn preken op een iPad

ERMELO. Ds. J. Boer (66) ging vorige week met emeritaat, maar gaat nog volop met zijn tijd mee. Zijn preken maakt hij op een iPad en voor het maken van een Facebookaccount of powerpointpresentatie draait de hervormde predikant uit Emst zijn hand niet om.

Jan van Reenen
11 July 2013 18:56Gewijzigd op 15 November 2020 04:42Leestijd 4 minuten
Ds. J. Boer ging op 1 juli met emeritaat. Hij maakt zich zorgen over het feit dat het onderwerp verzoening minder leeft. „Veel mensen zoeken tegenwoordig naar een goed gevoel tijdens een kerkdienst.” Beeld André Dorst
Ds. J. Boer ging op 1 juli met emeritaat. Hij maakt zich zorgen over het feit dat het onderwerp verzoening minder leeft. „Veel mensen zoeken tegenwoordig naar een goed gevoel tijdens een kerkdienst.” Beeld André Dorst

Enige tijd geleden kocht ds. Boer een woning in Ermelo. Hij noemt het leiding van God dat hij een huis aan de rand van het dorp, bij de hei, mocht vinden. „Je moet je afhankelijk opstellen en de weg van God volgen in je leven, ook al is die heel anders dan je zelf zou willen.”

De leiding van God is een onderwerp dat de predikant na aan het hart ligt. Twee andere voor hem zwaarwegende zaken zijn de verzoening door het bloed van Christus en de navolging van de Heere Jezus. Hij maakt zich er zorgen over dat het onderwerp verzoening minder leeft bij de generatie van 35 tot 50 jaar. „Het gaat niet om bepaalde plaatsen of een bepaalde richting binnen de Gereformeerde Bond, maar het betreft een breder verschijnsel. Veel mensen zoeken tegenwoordig naar een goed gevoel tijdens een kerkdienst. De kans bestaat dat ze afhaken of evangelisch worden als ze dat gevoel niet krijgen. Ik pleit voor trouw zijn op de plek die God je heeft gegeven, ook al heb je geen goed gevoel. Opvallend genoeg zie ik juist jongeren worstelen met het thema verzoening.”

Onder navolging verstaat ds. Boer het volgen van de Heere Jezus in het alledaagse leven. Concreet noemt hij media­gebruik, de wijze van omgaan met de medemens en de manier waarop iemand tegen het werk aankijkt. „Als je voor veertig uur bij een baas in dienst bent, moet je zorgvuldig met die tijd omgaan en geen dingen voor jezelf doen, bijvoorbeeld internetten in de tijd van je baas. Je moet je baan ook zorgvuldig kiezen en niet gaan werken in een omgeving waar veel gevloekt wordt of waar je op zondag moet werken, ook al verdien je daar meer.”

Jeugd

Ds. Boer heeft zich tijdens zijn predikantschap aangepast aan de moderne technische ontwikkelingen. Hij schreef al in de jaren 90 van de vorige eeuw zijn preken op de computer. Zijn grootste zorg was toen dat zijn preek ineens verdwenen zou zijn. De laatste tijd maakt hij tijdens kerkenraadsvergaderingen en bij het maken van zijn preken gebruik van een iPad. Toen hij pas in Emst stond, gebruikte hij voor het eerst een powerpointpresentatie bij de catechese. „Dat beviel zo goed dat ik er nog een aantal maakte.” Voor de jeugd in zijn gemeente heeft hij een Facebookaccount opgezet. Hij gebruikt die niet actief, maar volgt er wel vrienden mee.

De jeugd ligt hem na aan het hart. „Ik houd ervan om met jongeren in gesprek te zijn, catechese te geven en mijn preek op hen af te stemmen. Als je de jeugd bereikt met je preken, bereik je de hele gemeente. Als je hun vertrouwen gewonnen hebt door naar hen te luisteren, komen ze vanzelf naar je toe met hun vragen.”

Dat deden ze in de loop van de tijd dan ook. Niet alleen dat serieuze meisje dat al haar frustraties uitte in de pastorie toen haar verkering uit was, maar ook die jongen die niet kon geloven en toch, uit respect, naar de dominee ging om erover te praten. „Hij legde zijn hart voor me open. Ik respecteerde dat en stelde hem op de catechisatie expres geen lastige vragen. Er was ook een jongen die na de catechisatie tegen me zei dat geloven niet zomaar gaat. Hij was in tranen toen ik hem vroeg waar zijn vertrouwen lag. Aan het eind van het gesprek zei hij niet zonder de Heere Jezus te kunnen leven. Hij heeft inmiddels belijdenis gedaan. Heel veel jongeren willen graag met de Heere Jezus leven, maar ze weten niet hoe ze dat moeten doen. Laten volwassenen hun de weg wijzen.”

Nu ds. Boer –hij en zijn vrouw hebben drie kinderen en zeven kleinkinderen– met emeritaat is, wil hij tijd maken voor studie, bijvoorbeeld van de ”Institutie” van Calvijn en andere dogmatische werken.


Ds. Boer

Jakob Boer werd in 1947 geboren in Schiedam. Na de middelbare landbouwschool werkte hij op kantoor. Na zijn huwelijk ging hij studeren om zijn vwo-diploma te behalen. Daarna volgde de studie theologie in Utrecht. Kandidaat Boer nam in 1985 het beroep aan naar de hervormde gemeente in Benthuizen. Daarna stond hij in Ermelo (1993) en Rouveen (1999), waar hij de ziekte van Lyme kreeg. Nadat hij genezen was, werd hij in 2006 beroepen door Emst. Ds. Boer ging op 1 juli met emeritaat.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer