EU wil banken kunnen dwingen te sluiten
BRUSSEL (ANP). Europese banken die in de problemen zijn geraakt moeten door de Europese Commissie gedwongen kunnen worden te sluiten of te herstructureren. Bovendien moet er een Europees afwikkelingsfonds komen, gefinancierd door de banken zelf.
Dat staat in woensdag gepresenteerde voorstellen van het dagelijks bestuur van de EU. Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) benadrukte dat de belastingbetaler niet langer de financiële sector overeind moet houden. Barnier zei dat ten tijde van de problemen met banken als Dexia en Fortis Europa geen dergelijke en efficiënte afwikkelingsmechanismen had. Daarom is het van belang dat die er komen.
De voorstellen passen in de vorming van een Europese bankenunie. Zo werd al geregeld dat de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat houden op alle banken van de eurozone. Bovendien spraken de EU-landen af dat ze dezelfde stappen nemen om een zwakke bank overeind te houden. Daarbij moeten de aandeelhouders en schuldeisers in ieder geval een deel van de redding betalen (een zogenoemde bail in), zodat er minder of geen belastinggeld nodig is.
Duitsland stelde vooraf al dat de plannen van Barnier indruisen tegen Europese wetten. Maar Barnier bestrijdt dit. Volgens hem kan het bestuur van het zogenoemde resolutiemechanisme geen besluiten nemen zonder de inspraak van de autoriteiten van het betrokken land. Berlijn lijkt echter niet overtuigd. Dit gaat buiten de bevoegdheid van Brussel om, zo klonk het in een reactie woensdag.
Het is de bedoeling dat de toezichthouder (de ECB) signaleert wanneer een bank in moeilijkheden komt en moet worden afgewikkeld. Het bestuur van het resolutiemechanisme zal de zaak dan overnemen, bestuderen en een advies over het faillissement formuleren. Uiteindelijk is het dan de Europese Commissie die het eindbesluit neemt.
Het afwikkelingsfonds zou volgens Barnier ook zelf naar de markt mogen om geld te lenen, naast de contributie die Europese banken moeten betalen. Het idee achter een Europees fonds is dat het te moeilijk en een te zware belasting is voor individuele landen om een dergelijk fonds voor hun eigen bankensector op te tuigen.
De EU-landen en het Europees Parlement moeten zich nog over de voorstellen buigen. Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, verwelkomt het voorstel van Barnier. Hij hoopt dat aan het eind van het jaar alle partijen hierover overeenstemming hebben bereikt, liet hij tegenover het persbureau Bloomberg weten.