Genderkliniek zoekt uitweg op internet
De omstreden genderkliniek gaat dit jaar toch van start in Nederland, maar alleen virtueel. Directeur B. van Delen gaat ouders via internet informeren over methoden om van tevoren te bepalen of zij een jongetje of meisje willen. Voor de echte behandeling moeten ze wel naar Engeland, aldus Van Delen dinsdag.
In Nederland is behandeling niet toegestaan. Ook België krijgt binnenkort een verbod.
Van Delen meldt dat nog steeds niet duidelijk is of hij vervolgd wordt. „Het openbaar ministerie kondigde eind vorig jaar aan dat het onderzoek naar mij zou doen. Maar ik krijg geen enkel antwoord op mijn vraag hoe het met dat onderzoek staat.”
Van Delen zegt dat zijn kliniek aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht inmiddels gesloten is. „De genderkliniek blijft in Nederland, maar dan alleen nog maar op internet.” Overigens staat hij daar formeel nog wel ingeschreven. Dat gaat hij veranderen.
Op zijn oude adres heeft zich inmiddels een ander omstreden bedrijf gevestigd: het voormalige babydonors.nl. Babydonors heeft ook een nieuwe naam: Labulin. Reden daarvoor was de negatieve berichtgeving over het bedrijf, dat bemiddelt in sperma- en eiceldonors, aldus oprichter John Michaels.
Michaels lanceerde afgelopen zomer zijn plan om via internet te gaan handelen in sperma- en eiceldonors. Dat mag echter niet volgens de Nederlandse wet. Artsenorganisatie KNMG riep haar leden ertoe op om niet mee te werken aan het halen van financieel voordeel uit het menselijk lichaam en lichaamsdelen. Inmiddels zegt Michaels dat niet meer te doen. Hij helpt wensouders nu aan donors, die daarmee zelf naar hun eigen artsen gaan.
De donors krijgen alleen een onkostenvergoeding. Ethische bezwaren tegen de vergoeding die wensouders betalen (variërend van 1785 euro voor een eicelmatch tot 595 euro voor een spermamatch) wijst hij van de hand. „Dat is ook heel veel werk. En mensen staan hier jaren op wachtlijsten, bij mij lukt het bijna altijd binnen drie maanden.” Bovendien is hij van plan aan het eind van het jaar de nettowinst van zijn bedrijf voor 100 procent over te maken aan een erkend goed doel. Michaels claimt inmiddels ongeveer tien Nederlandse en Belgische wensouders te hebben geholpen.