Binnenland

Krater in Pietersberg Maastricht steeds groter

De krater aan de Luikerweg bij de Maastrichtse Sint-Pietersberg wordt steeds groter. Volgens een woordvoerster van de gemeente brokkelt het gat steeds verder af. De oorzaak daarvan is onbekend.

ANP
5 November 2003 08:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

In Zuid-Limburg controleert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de grottenstelsels. Het SodM maakt zich zorgen over de ondergrond van de woning aan de Luikerweg. De dienst heeft een grote scheur geconstateerd die vanaf het instortingsgebied naar de woning loopt. „Mogelijk zullen deze mensen toch hun huis moeten verlaten”, aldus een woordvoerder van het SodM dinsdag. De gemeente Maastricht wacht nog even af, maar inmiddels heeft de huisarts de bewoners geadviseerd het huis te verlaten. Een van de bewoonsters is slecht ter been.

Pogingen om de krater met cement te vullen liepen op niets uit, omdat dit wegsijpelde. Ook een plan om het gat te vullen met zakken zand, bleek niet te werken. De gemeente heeft dinsdag Geo Consult ingeschakeld. Het bedrijf is gespecialiseerd in ondergronds onderzoek.

Specialisten van Geo Consult zijn dinsdag de gangen in de buurt van de Luikerweg ingegaan om te zoeken naar de oorzaak van de instortingen. Onduidelijk is of het gangenstelsel ter plaatse ontzet is door een lekkage in een hoofdleiding van een drinkwaterbassin van de Waterleidingmaatschappij Limburg. Door dit lek stroomde maandagmorgen in korte tijd 3 miljoen liter water de grotten in. Hierdoor kan de kalkzandsteen zodanig ondermijnd zijn dat de zaak ondergronds is gaan „schuiven.” Maar het kan ook andersom zijn: dat eerst de grotten instortten en vervolgens een breuk in de leiding ontstond, aldus een woordvoerster van de gemeente dinsdag.

De weglekkende 3000 kubieke meter water sleurde grond, aarde en zand mee, waardoor een gat in de Luikerweg ontstond. Binnen enkele dagen komt Geo Consult met een advies aan de gemeente. Dan denkt het bedrijf de oorzaak te kennen en ook te weten hoe de krater het beste kan worden opgevuld. Ook is dan duidelijk of er maatregelen genomen moeten worden voor een aan de rand van de krater gelegen restaurant, Chalet Bergrust. De Luikerweg blijft afgesloten over een lengte van enkele honderden meters, tot de krater gevuld is en de situatie ter plekke weer veilig is, aldus de woordvoerster van de gemeente.

Ook de Belgische buurgemeente Riemst wordt, net als Maastricht, regelmatig geplaagd door instortingen en verzakkingen door het schuiven van de 300 kilometer lange mergelgangen onder deze gemeente. De gemeente heeft onder bebouwde buurten inmiddels de gangen laten verstevigen. Maar onder akkers en weilanden was dat te duur. Rond Pasen deed zich in het dorpje Zussen, dat onder Riemst valt, nog een grote verzakking voor.

In de jaren vijftig kwamen bij zo’n instorting enkele mensen om het leven, herinnert zich een woordvoerder van het SodM. Verder heeft Riemst apparatuur aangebracht in de grotten waarmee verschuivingen worden gemeten. De gemeente Riemst heeft een speciale ambtenaar in dienst die zich met het risico van verzakkingen bezighoudt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer