Binnenland

Geen nieuw onderzoek naar gebreken Fyra

UTRECHT (ANP). Er komt geen nieuw onderzoek naar de gebreken aan de Fyra-V250-treinen. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag beslist. Fyra-bouwer AnsaldoBreda had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, nadat zij begin juni met de Fyra waren gestopt.

3 July 2013 14:02Gewijzigd op 15 November 2020 04:33

Het Italiaanse bedrijf wilde niet alleen dat onafhankelijke deskundigen de deugdelijkheid van de omstreden hogesnelheidstreinen gaan onderzoeken, maar eiste ook inzage in drie technische rapporten. Op basis van die rapporten besloot de NS kort na de NMBS om met de Fyra te stoppen. Ook dit verzoek is door de rechter afgewezen.

De advocaten van de treinproducent Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel reageren teleurgesteld op het vonnis. Afhankelijk van de motivering van de uitspraak, die uiterlijk maandag wordt gegeven, zal AnsaldoBreda hoger beroep overwegen.

NS laat in een reactie op het vonnis weten dat de afwikkeling met AnsaldoBreda wordt voortgezet. „Wij houden vast aan onze eerder ingezette koers, waarbij aan interne en externe experts opdracht is gegeven om de juridische en financiële afwikkeling met AnsaldoBreda voort te zetten.” De NS wil daar inhoudelijk verder geen mededelingen over doen.

Ook de eis van AnsaldoBreda dat de NS en NMBS in afwachting van het onderzoek niet met derden in gesprek mochten gaan, werd afgewezen. In het kort geding liet AnsaldoBreda vrijdag weten dat zij de NS en NMBS zelf schuldig achten aan de falende hogesnelheidslijn tussen Brussel en Amsterdam.

Zo zou de NS te weinig onderhoud hebben uitgevoerd om in de winter ijs van wagons te verwijderen. Toen half januari eerst een deur uit de voegen schoot bij station Brussel-Centraal en kort daarna een afdekrooster van een van de treinen afbrak, trok Belgische spoorwegwaakhond de vergunning om over het Belgische spoor te rijden in.

AnsaldoBreda wil uiteindelijk bereiken dat de NS (16) en NMBS (3) alsnog alle 19 bestelde treinen kopen. Tot nu toe gaf de NS 120 miljoen euro uit aan 9 Fyra’s. Nog eens 80 miljoen voor de overige treinen is vastgelegd in een bankgarantie. Die garantie werd volgens de NS verstrekt door de financiële tak in Ierland, de NS FSC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer