SGP Zederik wijst burgemeester terecht om uitlatingen homohuwelijk
MEERKERK. Als het aan de fractie van de SGP in de gemeenteraad van Zederik ligt, stelt burgemeester Van Ee (CDA) zich voortaan terughoudender op als het homohuwelijk ter sprake komt. Dat benadrukte SGP-fractieleider Donker maandagavond in de raadsvergadering in Meerkerk.
Donker kwam terug op het optreden van burgemeester Van Ee, die vorige maand geruchten dat homostellen in Zederik niet zouden mogen trouwen met kracht ontzenuwde. Tijdens de Dordrecht Pride –„een festival voor iedereen, maar zeker ook voor homo’s, lesbiennes en transgenders”– beweerde een Dordtse ambtenaar van de burgerlijke stand dat trouwlustige homostellen in Meerkerk geweigerd zouden worden.
Van Ee sprak deze uitspraak resoluut tegen. „Niets is minder waar. Het klopt absoluut niet”, liet de burgemeester in meerdere kranten weten. Hij wijdde ook een column aan de kwestie.
Commotie
De burgemeester benadrukte dat er inmiddels al acht homohuwelijken in Zederik zijn gesloten en dat deze stellen dus met een gerust hart het gemeentehuis binnen mogen lopen. „Sowieso ben ikzelf van harte bereid hen te trouwen.”
Daarnaast zocht de burgemeester contact met zijn Dordtse collega Brok met de vraag uit te zoeken hoe het desbetreffende gerucht in de wereld is gekomen. Zoals hij ook homobelangenvereniging COC belde, die inmiddels al een onderzoek was gestart naar de ophef in Zederik.
SGP-fractieleider Donker is van oordeel dat Van Ee veel te veel woorden heeft vuilgemaakt aan de kwestie. Hij vindt dat de burgemeester niet juist heeft gehandeld door de zaken zo uitgebreid te bespreken en betrokkenen uit te nodigen om in Zederik te komen trouwen. „Vindt u ook niet dat dit van weinig respect getuigt en dat u zo een verkeerd signaal afgeeft aan onze inwoners? Was het niet verstandiger geweest om Zederik met rust te laten en alleen te antwoorden dat Zederik zich conformeert aan de wetgeving, zonder uw persoonlijke overtuiging zo in het openbaar te promoten?” aldus Donker.
De SGP’er wees Van Ee erop dat een groot deel van de gemeenschap bepaald niet op een homohuwelijk zit te wachten. „Er is onnodig veel commotie ontstaan. We hebben veel reacties gekregen uit onze achterban.”
Donker kreeg steun uit onverwachte hoek. Ook VVD’er Mulckhuijse was van oordeel dat de burgemeester wel erg had uitgepakt in de media.
Gelijke behandeling
Van Ee bestreed dat hij geen respect voor de mening van andersdenkenden zou hebben. „Dat was zeker niet mijn bedoeling. Ik wilde alleen uitdragen dat iedereen in Zederik gelijk wordt behandeld, ongeacht ras, geloof of geaardheid. Ik ben burgemeester van alle Zederikers en als mij dat wordt gevraagd, bevestig ik iedereen in het huwelijk”, aldus Van Ee.
De burgemeester wees op de stimulerende rol van de sociale media. „Er werd via deze kanalen direct fors gereageerd met allerlei oproepen om een klacht in te dienen tegen Zederik.”
Donker riep daarop de burgemeester ertoe op voortaan niet meer zo breedsprakig op dit soort zaken in te gaan. Van Ee: „Ik heb geleerd om gevoelige kwesties juist wél te bespreken. Als je dat niet doet, ontstaan er pijnlijke situaties. Ik betreur de commotie en zal proberen zorgvuldig met dit soort zaken om te gaan. Maar de kans is groot dat ik bij een volgende gelegenheid op dezelfde manier reageer.”