Onafhankelijk onderzoek naar MKZ-aanpak Kootwijkerbroek komt er niet
APELDOORN. Er komt geen onafhankelijk onderzoek naar de MKZ-crisis in Kootwijkerbroek uit 2001. Ruim twee jaar geleden was het ministerie van Economische Zaken (EZ) daar wel toe bereid.
Staatssecretaris Dijksma gaf afgelopen donderdag in een gesprek met de Stichting MKZ Crisis Kootwijkerbroek aan dat het onderzoek er niet komt, aldus Lau Jansen van de stichting maandag. Op dit moment loopt er een bodemprocedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Een samenloop met een onafhankelijk onderzoek zou de zaak te complex maken, vindt Dijksma. Dinsdag gaat er een brief naar de Kamer waarin ze haar standpunt uitlegt.
In maart 2011 zei toenmalig staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) dat hij een onafhankelijk onderzoek zou steunen; in mei bevestigde hij dat in de Kamer. „Het probleem van de samenloop is niet nieuw”, stelt Lau Jansen. „Wij hebben dat meteen in 2011 al aangekaart; Bleker dacht destijds dat er wel uit te komen was door goed overleg.”
In september 2011 legde de stichting een voorstel op tafel voor de aanpak, de bronnen en de acceptatiecriteria rond een onafhankelijk onderzoek. Na „drie of vier” constructieve gesprekken op het ministerie liep de zaak vast. Jansen: „We stuitten op een blokkade en een ontmoedigingsbeleid.”
Kootwijkerbroekse veehouders stellen dat er in 2001 onterecht dieren zijn geruimd in hun dorp vanwege een omstreden MKZ-besmetting. Sinds dat jaar proberen ze de waarheid boven tafel te krijgen via onderzoeken en rechtszaken. Later dit jaar wordt de mondelinge behandeling bij de rechter verwacht. De uitspraak volgt pakweg een jaar hierna, dus in de loop van 2014. Het CBb verordende het ministerie in 2008 de bewijsvoering over te doen. Sindsdien zijn nieuwe gegevens verzameld en meer argumenten voor de ruiming gesneuveld.