’Inspectie kan radicale moslimscholen voorkomen’
De onderwijsinspectie kan „specifieker worden ingezet" om radicale stromingen binnen het islamitische onderwijs te voorkomen. Daarnaast kunnen er kerndoelen in het onderwijs komen die betrekking hebben op culturele integratie, zoals actief burgerschap en kennis van de liberaal–democratische basiswaarden.
Dat zei minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie maandagavond in het voortgezet overleg over de nieuwe inburgeringswet. Ze reageerde daarmee op kritische vragen vanuit de Tweede Kamer over islamitische scholen.
Volgens Verdonk is de aanpak mogelijk binnen de huidige wet. Ze erkende het gevaar dat op islamitische scholen waarden en normen kunnen worden uitgedragen die strijdig zijn met die van de Nederlandse samenleving. „Waar dit het geval is, vormt dat een belemmering van de integratie."
De Tweede Kamer wil actie van de regering om scholen tegen te gaan die niet bijdragen aan de integratie van etnische minderheden. Tweede–Kamerlid Hirsi Ali van de VVD dringt aan op wijziging van de Wet op het onderwijstoezicht en wil een onderzoek naar mogelijkheden om aan alle nieuwe religieuze scholen diverse voorwaarden op te leggen. Hoewel nog niet gestemd is, wordt haar motie vooralsnog gesteund door een Kamermeerderheid van PvdA, SP en LPF.
Hirsi Ali had de afgelopen week de woede van onderwijsminister Van der Hoeven op haar nek gekregen. Die was negatief over de VVD–plannen en vindt dat de rijksoverheid geen taak heeft segregatie tegen te gaan. Verdonk weersprak dat Van der Hoeven voor haar beurt had gepraat en dat het kabinet hierover verdeeld zou zijn.
Verdonk ziet echter wel een taak voor de overheid. Nog voor het eind van dit jaar komen ze samen met een gemeenschappelijk standpunt over zwarte en witte scholen. Ook wees ze erop dat, naast het overleg met Van der Hoeven, er breed overleg komt over oplossingen om segregatie tegen te gaan met onder meer de ministers van VROM en Sociale Zaken.
Omdat er nog veel beleid in de pijplijn zit, ontraadde ze alle voorstellen die veel partijen in de Kamer over segregatie hadden ingediend. Ook op veel andere voorstellen bleef Verdonk het antwoord schuldig, zoals het niveau voor de inburgeringstoetsen, de betaling van de cursussen, de oudkomers, de dubbele nationaliteit en een toelatingsregeling voor Antilliaanse jongeren. Ze beloofde nadere uitwerking. De partijen zullen de moties waarschijnlijk volgende week toch in stemming brengen.