Binnenland

Centrumkerk Geldermalsen weer in de wachtkamer

GELDERMALSEN. Er bestaat nog altijd geen duidelijkheid over de bovengrondse uitbreiding van de hervormde Centrumkerk aan de Kerkstraat in Geldermalsen.

André Bijl
28 June 2013 19:54Gewijzigd op 15 November 2020 04:28
De achter- en zijkant van de hervormde Centrumkerk in Geldermalsen. Aan deze zijde moet uitbreiding komen. Het college van B en W wil wel, maar de gemeenteraad is tegen. Beeld André Bijl
De achter- en zijkant van de hervormde Centrumkerk in Geldermalsen. Aan deze zijde moet uitbreiding komen. Het college van B en W wil wel, maar de gemeenteraad is tegen. Beeld André Bijl

De kerk is al jaren bezig om de broodnodige uitbreiding te realiseren. Het college van B en W staat inmiddels achter de plannen, maar eind vorige maand bleek de gemeenteraad tegen te zijn. Nieuw onderzoek zorgt minstens tot september voor uitstel.

„We zijn al dertien jaar bezig met de plannen”, zegt Nelis van Driel, voorzitter van de bouwcommissie. „Onze kerk stond er al rond 1450, de toren dateert uit de 13e eeuw. Het is een monumentaal gebouw. Behalve de kerk beschikken we alleen over ruimte voor een consistorie en over één toilet. Voor en na de dienst staan de mensen in de rij voor de wc. Ons verenigingsgebouw Ons Huis staat 300 meter verderop. Daar vinden alle andere activiteiten plaats. Dat is onpraktisch. Bovendien heeft Geldermalsen geen dorpshuis. Ons Huis wordt daardoor ook door andere verenigingen gebruikt.”

Vandaar dat de Centrumkerk snakt naar uitbreiding. Als de kerkrentmeesters hun zin krijgen, komt er een gebouw achter de kerk met een verbinding naar het hoofdgebouw. De uitbreiding moet plaats bieden aan vergaderingen, jeugd- en verenigingswerk en catechese. „Bovendien zijn we dan beter voorbereid op begrafenissen en huwelijken.” De verbouwing moet zo’n 7 ton kosten en vergt ongeveer een jaar.

De kerk heeft de financiën rond. Een groter probleem is de gemeentelijke goedkeuring. In de loop der jaren konden zeker zeven versies de toets der kritiek niet doorstaan. Grootste probleem: de kerk mag als rijksmonument niet worden aangetast en het karakteristieke beeld van het gebouw moet behouden blijven. „Eerdere plannen werden goedgekeurd door de Monumentencommissie van het Rijk, terwijl de plaatselijke commissie die afkeurde. Ooit was een ambtenaar enthousiast over onze plannen. Toen ze een andere baan kreeg, wees haar opvolger die weer af.”

Dit voorjaar kreeg de kerk eindelijk groen licht van B en W. Behalve SGP en CDA was echter de hele raad tegen. De raad vond dat het monument door de uitbreiding wordt aangetast. Ook willen de fracties zuinig omspringen met de ruimte in het centrum van Geldermalsen.

Het college gaat nu advies inwinnen bij de nieuw te vormen commissie Ruimtelijke Kwaliteit en komt dit najaar met een voorstel naar de raad. Een meerderheid wil overigens wel goedkeuring geven aan een ondergrondse oplossing of een glazen aanbouw. Maar daar voelt het kerkbestuur niets voor. „Een kelder geeft geen prettige indruk. Bovendien kost die variant 4 ton meer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer