Binnenland

Excuses college Borsele aan gemeenteraad wegens overschrijding budget verbouwing gemeentehuis

HEINKENSZAND. Het college van burgemeester en wethouders van Borsele heeft donderdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad voor de gang van zaken rondom de verbouwing van het gemeentehuis. Een diepgaand onderzoeksrapport wees vooral kritisch in de richting van het college.

Van onze correspondent
28 June 2013 09:01Gewijzigd op 15 November 2020 04:27

Het gemeentehuis van Borsele zou grondig worden gerenoveerd voor een bedrag van zo’n 
2,8 miljoen euro, zo besloot de raad in januari vorig jaar. In november bleek de verbouwing opeens 4 miljoen euro te gaan kosten, bijna 50 procent meer dan begroot. De verontwaardigde gemeenteraad wilde het budget wel aanpassen, op voorwaarde dat er een kritisch onderzoek naar de gang van zaken zou komen.

Het onderzoeksrapport was twee weken geleden gereed. De belangrijkste conclusies zijn dat het college een verkeerde start maakte door het ontbreken van een programma van eisen, een betrouwbare kostenraming en een goede projectorganisatie. Verder hebben B en W de raad onvoldoende betrokken en geïnformeerd. Daarnaast zijn veel besluiten op informele wijze genomen zonder schriftelijk te worden vastgelegd.

Wat alle fracties het meest dwarszit, is „het beschadigde vertrouwen van de gemeenteraad in het college.” „We zijn als een klein kind om de tuin geleid, met een kluitje in het riet gestuurd”, zei SGP-raadslid Gunter. „Er was onvoldoende vertrouwen in de gemeenteraad, dat doet pijn en is schrijnend.” Daarnaast vroegen alle fracties zich af welke lessen het college voor de toekomst gaat trekken.

„Als een schipper het roer wendt, moet hij diep bukken voor het grootzeil dat over hem heen komt, anders slaat hij overboord. Deze schipper heeft de steven gewend en buigt diep”, zo typeerde burgemeester Gelok, portefeuille­houder in deze kwestie, zijn instelling.

Gelok wil het niet alleen bij woorden houden. In september heeft hij samen met de wethouders een concreet plan van aanpak klaar voor een organisatie­verandering.

De gemeenteraad eist veel veranderingen, onder meer dat bij volgende grote projecten de betrokkenheid van de raad is gegaran­deerd. Daarnaast moet duidelijk worden welke taken en beslissingsbevoegdheden ambtenaren hebben.

Samengevat moet er een cultuurverandering komen binnen de ambtelijke orga­nisatie.

Ook voor het herstel van vertrouwen heeft Gelok aandacht. „Al voor het zomerreces willen we daar de eerste stappen toe zetten.”

Uiteindelijk namen alle fracties genoegen met deze toezeggingen. De motie van wantrouwen in de richting van de burgemeester waarmee de Leefbaar Partij Borsele (LPB) onlangs dreigde, bleef achterwege.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer