Binnenland

„Actievere rol nodig voor sociaal werkers”

Sociaal werkers moeten weer een actieve rol gaan spelen in de ontwikkeling van het overheidsbeleid. De regering is soms te veel bezig met ingrepen die snelle veiligheidsresultaten moeten boeken, maar waaraan weinig visie ten grondslag ligt.

Onderwijsredactie
31 October 2003 22:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Dat zei prof. dr. R. Kuiper vrijdagmiddag in zijn lectorale rede aan de Gereformeerde Hogeschool (GH) in Zwolle. Kuipers lectoraat sociaal werk is een van de drie lectoraten die de christelijke hogescholen in Ede, Gouda en Zwolle gezamenlijk hebben opgezet. De andere lectoren zijn dr. ir. H. Jochemsen en drs. A. de Muynck. Ze geven leiding aan een kenniskring die zich bezighoudt met onderzoek en met de versterking van het hogeschoolonderwijs.

Kuiper schilderde de problemen in de huidige maatschappij: onthechting, het verdwijnen van sociale relaties en vaste structuren, de aantasting van traditionele gemeenschappen, en onzekerheid over de toekomst. Volgens de lector kunnen sociaal werkers een breder perspectief op de samenleving schetsen, waardoor de overheid een langetermijnvisie ontwikkelt in plaats van zich te richten op snelle ingrepen die slechts kort effect hebben.

Sociaal werkers moeten daarvoor wel hun kennis en vaardigheden vergroten, want onder druk van het politieke streven naar resultaat en efficiëntie is het beroep versmald tot de behandeling van cliënten. De hulpverleners hebben daardoor te weinig tijd en gelegenheid om aandacht te besteden aan de leefomgeving van de hulpvragers. Verbreding van het beroep, en dus ook van de beroepsopleiding, past volgens Kuiper in de onderwijskundige veranderingen in Europa. Om de internationale vergelijking te kunnen doorstaan, zullen de opleidingen voor welzijnsberoepen zich moeten voegen naar het internationale ”social work”-model.

Om te kunnen deelnemen aan de beleidsontwikkeling, hebben sociaal werkers een visie op de samenleving nodig. De lector wees in dat verband op het belang van herwaardering van het gezin en andere duurzame verbanden die de samenleving schragen. Daarom zou de overheid niet langer wetgeving moeten ontwikkelen die de individualisering in de hand werkt. „De samenleving ontwikkelt zich het best als ze zich richt naar de liefdevolle geboden van God”, zei drs. J. D. Schaap, voorzitter van het college van bestuur van de GH, in zijn openingswoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer