Geen vervolging voor dood GGZ-patiënt Raymond
ARNHEM (ANP). Er waren ernstige tekortkomingen in de zorg voor GGZ-patiënt Raymond Westendorp en hij is te lang onder erbarmelijke omstandigheden verpleegd. Het Openbaar Ministerie (OM) is niet mals over hoe Westendorp voor zijn dood in 2009 is behandeld. Toch ziet justitie in Arnhem geen mogelijkheid iemand te vervolgen voor dood door schuld, onder meer omdat niet te bewijzen is dat Westendorp’s dood rechtstreeks het gevolg was van slechte zorg.
Westendorp verbleef in de zomer van 2009 in GGZ-instelling Dimence in Deventer, nadat hij had geprobeerd zelfmoord te plegen. Daar raakte hij ernstig gewond. Deels verwondde hij zichzelf en andere verwondingen komen mogelijk door vallen, zegt het OM. Het ziekenhuis stuurde hem na behandeling steeds weer terug naar Dimence. Op 9 augustus overleed hij, na in coma naar het ziekenhuis te zijn gebracht.
Het strafrechtelijke onderzoek van het OM begon in 2011, toen het EO-programma De Vijfde Dag aandacht had besteed aan het overlijden van Raymond Westendorp. Eerder was er al een onderzoek begonnen onder leiding van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daaruit bleek dat zowel de specialisten van Dimence als van het Deventer Ziekenhuis niet goed hebben gehandeld.
Het OM spreekt van ernstige tekortkomingen. „Deze trieste conclusie levert echter niet per definitie ook een strafrechtelijk verwijt op”, schrijft de officier van justitie. De behandeling was door slechte samenwerking tussen de zorgverleners niet goed, maar het staat niet vast dat dit ook de reden was dat Raymond is doodgegaan. Ook is niet aan te tonen dat Westendorp was blijven leven als hij andere hulp had gehad. Verder is niet te bewijzen dat hulpverleners hem willens en wetens aan zijn lot hebben overgelaten.
„Het OM realiseert zich dat deze juridische werkelijkheid niet strookt met de gevoelens van verontwaardiging in de maatschappij en zeker niet met de gevoelens bij de nabestaanden.”