Binnenland

Stichting Present steekt etmaal lang vrijwillig handen uit de mouwen

LUTJEBROEK. Met royale zwaaien baant oud-minister André Rouvoet zich stofzuigend een weg door de huiskamer van Natasja Grooten. Samen met zo’n negentig vrijwilligers in heel Nederland helpt hij namens Stichting Present 24 uur lang burgers in de marge van de samenleving.

Jasper van den Bovenkamp
14 June 2013 22:39Gewijzigd op 15 November 2020 04:11
Een vrijwilliger van Stichting Present aan het werk in de tuin van een burger in de marge van de samenleving. Beeld Tekstbureau Vakmaten
Een vrijwilliger van Stichting Present aan het werk in de tuin van een burger in de marge van de samenleving. Beeld Tekstbureau Vakmaten

In het hele land staken de vrijwilligers vrijdag –evenals zaterdag– de handen uit de mouwen. In het kader van de actie Nonstop Present waren ze een etmaal aaneengesloten in touw voor mensen die leven in armoede, kampen met een slechte gezondheid en nauwelijks een sociaal netwerk hebben.

Anders dan in andere plaatsen zijn het in Lutjebroek de medewerkers van Present Nederland zelf die een steentje bijdragen, legt woordvoerder Aart Jan Klok uit. „De burgers die hulp krijgen, worden door maatschappelijke organisaties voorgedragen. Wij regelen de vrijwilligers en zorgen dat ze goed voorbereid aan de slag kunnen.”

Natasja, moeder van twee kinderen, moet nog wel even wennen aan al die vreemde mensen in haar huis, bekent ze. „Eigenlijk vind ik het verschrikkelijk”, zegt ze. Ze valt even stil. Dan begint ze aan haar levensverhaal. Een aaneenschakeling van dramatische gebeurtenissen. Ze wil niet dat het in de krant komt. Af en toe snikt ze, soms stokt haar stem. „Weet je wat het is? Ik vertrouw niemand meer. Ik heb hele slechte ervaringen met mensen die mij wilden helpen. Ik ben zo vaak bedrogen.”

Doordat de problemen in haar leven zich de laatste twee jaar opstapelen, laat Natasja stilaan het huishouden verslonzen. „Op een gegeven moment zie je de bende niet meer”, wijst ze naar de kamer. Er is geen plekje waar niets ligt. Boven is het niet anders. In de tuin en in de schuur evenmin. Chaos is een eufemisme.

Verkoopklaar

Tegelijkertijd is Natasja in financiële problemen geraakt. „Het is de bedoeling dat dit huis verkocht wordt”, vertelt Klok. „Morgen komt de makelaar; wij zorgen er met z’n achten voor dat het huis vanavond om negen uur helemaal verkoopklaar is.” Natasja: „Als ze klaar zijn, bind ik ons alle drie vast aan de verwarmingsbuis, totdat de makelaar er is. Anders is het binnen no-time weer een zooitje.”

De telefoon van Natasja gaat. „Wat er hier aan de hand is?”, roept ze. „Ik heb een paar bekende Nederlanders in m’n huis rondlopen. André Rouvoet kwam net ook binnen wandelen. En voor de rest sta ik hier een beetje te shaken.”

In en rond de woning lopen de Presentmedewerkers ijverig heen en weer. Op de slaapkamer van Natasja is Cato Bakker bezig een gigantische berg kleding te sorteren. „Ik heb de maten doorgekregen; alles wat nog past, vouw ik op en leg ik netjes in de kast. De rest zoekt Natasja uit.” In de tuin boort Arjan Klein een gat in de grond, zodat de wasmolen straks weer rechtop kan staan. Tiemen Zeldenrust, directeur van Present, schept in een hoek van de achtertuin hondendrollen in een kruiwagen. Gewapend met een doek en een emmer water loopt Gerda van der Molen door het huis. André Rouvoet, voorzitter van het bestuur van Present, is in de huiskamer druk in de weer met een bezem en een stofzuiger.

Vanaf de bank geeft Natasja af en toe wat aanwijzingen. „Die doos is leeg, meneer Rouvoet, gooi maar weg.” Een paar tellen later: „Dat shirt is van een dochter van een vriend van mij, André. Er was wat wijn op geknoeid. Geef maar hier, dan zorg ik dat-ie weer terug komt.”

„Het is de bedoeling dat de landelijke Nonstop Presentdag een jaarlijks terugkerend fenomeen gaat worden”, vertelt Rouvoet, terwijl hij een overvolle boekenkast uitpakt. Hij doet de volle 24 uur mee. „Vrijdagavond gaan we naar een kledingwinkel van het Leger des Heils en zaterdagochtend hebben we een ontbijt met dak- en thuislozen. Dit is prachtig om te doen. Je hoopt dat het mensen een impuls geeft, dat ze er energie van krijgen. Daar doe je het voor.”

De naam en woonplaats van de betrokkene zijn om privacyredenen gefingeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer