Binnenland

Leefbaar Nederland geruisloos verdwenen

Bijna iedereen was het al een beetje vergeten, maar Leefbaar Nederland bestaat nog steeds. Tot zondag waarschijnlijk.

ANP
31 October 2003 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Want dan komt tijdens een ledenvergadering in Breukelen een voorstel op tafel om de partij ook formeel op te heffen. Daarmee komt dan een roemloos einde aan een politieke beweging die de Nederlandse politiek kort maar zeer hevig in beweging bracht.

Leefbaar Nederland werd in 2001 opgericht door Jan Nagel en Henk Westbroek, die met lokale leefbaarpartijen in Hilversum en Utrecht grote successen hadden geboekt. Ze zetten zich af tegen de toenmalige paarse consensuscultuur en wilden een partij die veel beter luisterde naar wat er onder de burgers leefde.

Aanvankelijk leek voor de nieuwe partij maar een bescheiden succesje weggelegd. Volgens peilingen zou ze goed zijn voor hooguit een handvol zetels bij de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 2002. Maar dat veranderde toen in het najaar de mediagenieke Pim Fortuyn als lijsttrekker werd aangetrokken. In enkele maanden tijd wist hij Leefbaar Nederland op te stuwen naar ruim vijftien zetels in de peilingen. De partij leek op weg naar het grootste electorale succes ooit in de parlementaire geschiedenis van Nederland.

Aan die onstuimige opmars kwam een abrupt einde na een berucht interview van Fortuyn met de Volkskrant in februari 2002. Fortuyn deed -tegen eerdere afspraken met de partijleiding in- harde uitspraken over de islam en verklaarde dat hij het verbod op discriminatie uit de grondwet wilde schrappen. Toen hij in een gesprek met het LN-bestuur weigerde zijn standpunten te verzachten, werd hij uit de partij gezet.

Fortuyn zette daarop zijn electorale zegetocht voort met een eigen partij, de LPF, die uiteindelijk 26 zetels zou halen bij de kamerverkiezingen. Maar met Leefbaar Nederland was het op dat moment eigenlijk al gedaan. De partij haalde met voormalig officier van justitie Fred Teeven als lijsttrekker slechts twee zetels. En hoewel Teeven als kamerlid een goede naam verwierf, slaagde hij er niet in te scoren in de peilingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer