Binnenland

SGP stelt vragen over ontbrekend staatsieportret in Ridderkerkse raadzaal

RIDDERKERK. „Overal ter wereld hangt een portret van de regerende vorst of president in elke raadzaal. Maar wie onze zaal binnenstapt, zoekt er tevergeefs naar.”

Dick den Braber
13 June 2013 11:38Gewijzigd op 15 November 2020 04:08
Beeld van Beatrix in de Ridderkerkse raadzaal. Beeld RD
Beeld van Beatrix in de Ridderkerkse raadzaal. Beeld RD

Dat zei raadslid P. Kranendonk van de Ridderkerkse SGP-fractie gisteren. Tot ongenoegen van zijn partij ontbreekt in de raadzaal van Ridderkerk het staatsie­portret van koning Willem-Alexander. „Het is ons een doorn in het oog”, zegt Kranendonk.

In de raadzaal staat wel een bronzen beeld van het hoofd van de vroegere koningin Beatrix. Een beeltenis van de nieuwe koning is in voorbereiding. Dat wordt ook een beeld, terwijl Kranendonk het liefst een foto zou zien. „Het officiële staatsieportret past volgens de architect niet bij de wandkleden die hij heeft laten ontwikkelen”, zegt het raadslid. Hij pleit er niet voor dat de wandkleden het veld moeten ruimen, „maar er vallen andere opties te onderzoeken.”

De gemeente koos het bronzen beeld destijds als alternatief voor een staatsieportret van Beatrix. „De SGP ziet dat als een nood­oplossing. Het kan toch niet zo zijn dat een architect, en nog wel een Belgische, het ons onmogelijk maakt om een portret van onze eigen koning in onze eigen raadzaal op te hangen?”

Wandtapijten

Aan het Ridderkerkse college stelde de SGP’er hier tijdens de laatste raadsvergadering vragen over. Hij wilde weten of de claim van architect Charles Vanderhove omzeild kon worden. Verder vroeg hij burgemeester Attema om met de architect naar een permanente oplossing te zoeken voor de kwestie.

De burgemeester reageerde afwijzend. „We hebben een prachtig gemeentehuis”, verzuchtte ze gistermiddag in een toelichting. „En een prachtige raadzaal met een bijzonder kenmerk, namelijk die wandtapijten. De toenmalige keuze hiervoor betekent wel dat we geen portret aan de muur kwijt kunnen. Dat zou ook met het auteursrecht strijden, en dat geldt tot zeventig jaar na het overlijden van de recht­hebbende. Maar in plaats hiervan hebben wij een mooie oplossing: een bronzen hoofd. Helemaal in balans met de omgeving.”

Geen haar op Attema’s hoofd denkt aan verandering van deze situatie. „Ik denk ook niet dat de raad ooit met een voorstel voor wijziging zal instemmen.” De burgemeester beraadt zich momenteel met enkele kunst­kenners op een beeld van de nieuwe koning. „Dat komt na de zomer in de raadzaal.”

Projecteren

Kranendonk legt het hoofd niet in de schoot. „We willen graag een permanente plaats voor het portret van de regerende vorst. We hoeven niet naar de onmogelijkheden te kijken, maar naar wat er wél kan. Nu verzamel ik alle reacties. Ik wil een concreet voorstel voorleggen aan de raad.”

Het raadslid kreeg al een e-mail van een lokale kunstenaar die aanbood een schilderij van het staatsieportret van Willem-Alexander te maken. Kranendonk: „Anderen opperden het projecteren ervan op een scherm, maar daar ben ik niet zo voor. We kunnen ook een mooie pilaar neerzetten met het portret erboven­op.”

De SGP’er heeft nog meer pijnpunten die hij de architect verwijt. „De raadszetels zitten verre van prettig. En iedereen klaagt over de bankjes op de publieke tribune.”

Ook dit weerspreekt de burgemeester, die vindt dat de fauteuils in de raadzaal uitstekend zitten. „Maar de bankjes op de publieke tribune zitten inderdaad lastig. Met de architect gaan we kijken naar een oplossing hiervoor.”

Een staatsieportret van het staatshoofd in een gemeentelijke raadzaal is geen wettelijke verplichting. De Rijksvoorlichtingsdienst verspreidt het portret enkel ter aanbeveling onder de gemeenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer