Coffeeshops ontketenden onrust in Limburg
MAASTRICHT (ANP). De verkoop van wiet aan buitenlanders in Limburg staat weer volop ter discussie. Coffeeshops hervatten de verkoop aan buitenlanders op 5 mei. Woensdag stonden de eigenaren en medewerkers van drie Maastrichtse coffeeshops voor de strafrechter vanwege verkoop van softdrugs aan buitenlanders. Een overzicht van enkele onrustige weken in Limburg en de provinciehoofdstad.
25 april: De rechter in Maastricht oordeelt dat coffeeshop Easy Going een jaar geleden onterecht werd gesloten nadat wiet was verkocht aan buitenlanders. Burgemeester Onno Hoes had moeten aantonen waarom een minder vergaande maatregel niet mogelijk was, aldus de uitspraak.
5 mei: Coffeeshops in Maastricht, Roermond en Sittard openen de de deuren voor alle buitenlanders. Ze vinden de uitspraak van de rechter een signaal dat dat mag. Ondanks waarschuwingen grijpt gemeente noch politie in.
6 mei: De coffeeshops gaan door met verkoop aan buitenlanders, echter beperkt tot Belgen en Duitsers. De politie valt binnen bij coffeeshop Mississippi in Maastricht en arresteert de eigenaar, de beheerder en een medewerker.
7 mei: De politie gaat door en valt binnen bij coffeeshop Kosbor.
8 mei: De politie valt binnen bij coffeeshop Smokey.
15 mei: Onder druk van de gemeenteraad kiest burgemeester Hoes voor een aanval op straatdealers. De overlast van straatdealers is na 5 mei toegenomen en de raad vraagt zich af waarom de politie wel ingrijpt bij coffeeshop maar niets doet tegen criminelen op straat.
17 mei: Hoes wil meer politie voor de drugsoverlast. Minister Ivo Opstelten zegt toe dat er Limburgse agenten naar Maastricht worden gestuurd.
21 mei: Gemeenteraad en burgemeester bereiken een compromis over het coffeeshopbeleid. Buitenlanders zijn wellicht weer welkom als coffeeshops uit het centrum zijn verplaatst. Hoes belooft dat de aanpak van straatdealers prioriteit krijgt.
22 mei: De politie valt toch weer binnen bij twee coffeeshops, onder meer bij Easy Going van boegbeeld en voorman van de coffeeshops Marc Josemans, die ook wordt gearresteerd.
23 mei: Meer coffeeshops in Limburg besluiten weer te gaan verkopen aan buitenlanders. Shops in Heerlen, Geleen, Weert en Kerkrade sluiten zich aan bij het initiatief.
31 mei: De politie valt binnen bij de laatste vier coffeeshops in Maastricht die wiet verkopen aan buitenlanders. In totaal 13 van 14 coffeeshops zijn nu uit protest dicht.
1 juni: Minister Opstelten (Veiligheid) komt naar Maastricht en zegt meer agenten toe uit de rest van het land plus de inzet van de marechaussee.
12 juni: Het Openbaar Ministerie eist in een strafzaak tegen eigenaren en personeelsleden van drie Maastrichtse coffeeshops boetes, werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen.