Binnenland

„Crisis verloste EH van absurditeiten”

„Het lijkt flauw om op een feestdag over „de crisis” te spreken. Maar de crisis die de Evangelische Hogeschool in 1990/1991 meemaakte, is ontzettend belangrijk geweest. De EH wilde zich inzetten voor christelijke wetenschap, maar heeft zich niet altijd kunnen onttrekken aan pseudo-wetenschap.”

Onderwijsredactie
22 January 2002 11:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Dat zei prof. dr. W. J. Ouweneel maandagavond in de Amersfoortse Joriskerk tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het EH-basisjaar. De dankbaarheid stond centraal, maar Ouweneel, EH-docent vanaf het begin, ontkwam er niet aan ook over de moeilijke tijd van begin jaren negentig te spreken. Toen ging de EH door „een diep dal.” Een hooglopend conflict, waarin het gedachtegoed van de omstreden cultuurfilosoof dr. F. de Graaff een grote rol speelde, verscheurde de school in twee kampen.

Ouweneel: „We hebben uit de EH-crisis kunnen leren hoe verstandige christenen kunnen weglopen met absoluut onzinnige theorieën, zolang ze maar het idee hebben dat daarmee de zaak des Heeren wordt gediend. Met grote dankbaarheid stel ik vast dat de EH in de jaren negentig van al die absurditeiten verlost is geraakt.”

Niet de kennis die ze meekrijgen, maar de „hele christelijke cultuur” op de EH blijkt voor basisjaarstudenten het belangrijkste te zijn. „We proberen niet allereerst over het geloof te redeneren, maar dat geloof samen te ’leven’”, aldus Ouweneel. „We zijn vandaag meer bedacht op het heil van de studenten dan in het begin; niet alleen gericht op hun intellectuele vorming, maar ook op hun geloofsvorming en hun psychische vorming.”

Hoofdspreker drs. W. G. Rietkerk, Nederlands gereformeerd predikant te Utrecht, hield een feestrede over het thema ”Focussing on Fundamentals”. De titel ontleende hij aan een rapport van Philips-directeur Kleisterlee, waarin deze zijn bedrijf adviseert producten tegen „het scherm van de tijd” te houden om te bepalen of ze nog aan de behoeften voldoen.

Volgens ds. Rietkerk geldt die opdracht ook voor christelijke wetenschappers. „Het verstaan van de tijd is het proeven ervan, zodat je op het juiste moment en op de juiste manier kunt reageren. Wie zit te wachten op de uitslag van een examen, is maar met één ding bezig: gezakt of geslaagd. Die verwachting vult de tijd; maakt dat de seconden lang duren. Wie binnentreedt in het zweetkamertje en dat moment niet proeft, begrijpt niet wat er omgaat in de persoon die daar zit.”

De tijd die we nu beleven, typeerde Rietkerk, met een beeld uit de Tweede Wereldoorlog, als de tijd tussen D-day en V-day. „Wij leven in een door Golgotha overschaduwde tijd. D-day is geweest. De heerschappijen en de machten die deze wereld in hun greep houden, zijn verslagen. Toch blijft de eindoverwinning nog uit. Dat geeft een enorme spanning. Zullen wij het volhouden te blijven leven met de overwinning in de rug, terwijl rondom ons de velden nog branden en de vijand zwaar huishoudt?”

Rietkerk stelde twee soorten christenen die reageren op hun tijd aan de kaak: de kameleons en de bizons. De eersten passen zich voortdurend aan hun tijd aan en zijn als christenen vrijwel onherkenbaar; de laatsten steken hun horens dreigend uit om de eigen groep te beschermen.

De Utrechtse predikant bepleitte geen gulden middenweg, maar „de koninklijke weg van openheid en standvastigheid.” Hij ziet die gesymboliseerd in twee andere dieren, de duif en de slang, door Jezus genoemd in Matthéüs 10. „De duif is haast naïef onbevangen, de slang slim en wijs. Het lijkt mij een goed idee de duif naar de bizon en de slang naar de kameleon te sturen”, aldus ds. Rietkerk.

Ds. O. Bottenbley, baptistenpredikant in Drachten, mediteerde over de schat in aarden vaten. Hij vertelde het verhaal van een briljante hoogleraar die door een hersenbloeding werd getroffen, om daarmee aan te geven hoe kwetsbaar een mens met zijn kennis is. „Niettemin”, aldus de predikant, „plaatst God in ons aarden vat een schat: Zijn Evangelie. Wij, zwakke mensen, mogen ambassadeurs zijn van God en van Zijn boodschap van redding en behoud.”

Een koor van basisjaarstudenten presenteerde maandagavond een cd, voornamelijk gevuld met praiserepertoire. Alle aanwezigen kregen de jubileumbundel Raakvlakken, met artikelen van EH-docenten, en het eerste nummer van Ellips, de opvolger van het tijdschrift Bijbel en Wetenschap. De oud-medewerkers drs. N. C. van Velzen en drs. J. A. van Delden verzorgden schriftlezing en gebed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer