Niet eerder examenfraude op zo’n grote schaal
DEN HAAG (ANP). Dit weekend zijn twee leerlingen van islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun gearresteerd omdat ze verdacht worden van diefstal en examenfraude. Ze zouden vmbo-, havo- en vwo-examens hebben gestolen en hebben verkocht aan medeleerlingen. Als dat klopt, is dat het grootste geval van examenfraude ooit.
Dinsdag 28 mei 2013 verscheen het vwo-eindexamen Frans vroegtijdig integraal op internet. De anonieme uploader wilde daarmee aantonen hoe makkelijk het volgens hem was om examens te stelen. Hij zou van „tientallen bronnen” hebben gehoord dat „zeker zes vwo-examens” vroegtijdig waren uitgelekt. De toets werd ongeldig verklaard en het alternatieve examen werd een dag later dan gepland afgenomen. Een 22-jarige Rotterdammer werd gearresteerd en later vrijgelaten, maar hij geldt nog altijd als verdachte.
Vrijdag 24 mei maakte het College voor Examens (CvE) bekend dat drie van de negen versies van het digitale vmbo-kb-examen Nederlands werden ingetrokken. Een tekst over scooters, waar een aantal vragen over beantwoord moest worden, bleek namelijk al tijdens de afnameperiode op de website van een Nederlands dagblad te staan.
Havisten van een school in Drachten kregen in mei 2011 per ongeluk het examen geschiedenis in plaats van Engels voorgeschoteld. De surveillanten pakten de toetsen meteen terug, maar de leerlingen zelf zeiden enkele vragen al gezien en onthouden te hebben. De school ontkende dat en het CvE besloot dat er geen reden was om het examen ongeldig te verklaren.
Zeker één leerling van het ROC Horizon College in Alkmaar pleegde in 2011 examenfraude. Wat er precies aan de hand was, hield de school voor zich. De andere 400 leerlingen van de school kregen wel hun diploma, maar moesten hun handtekening zetten onder een schriftelijke verklaring waarin zij zeiden niets met de fraude te maken te hebben.
In 2008 verschenen antwoorden van het examen Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV2) voor havo-leerlingen op internet. Omdat er geen aanwijzingen waren dat leerlingen het antwoordmodel in handen hadden gekregen, ging het examen gewoon door.
Datzelfde jaar werd een leraar Duits van het Elzendaal College in Gennep ontslagen nadat hij foute examenantwoorden van zijn mavo-leerlingen had aangepast. Zijn collega op het Arnhemse Lorentz Lyceum deed vermoedelijk hetzelfde. Omdat de Onderwijsinspectie de fraude niet hard kon maken, werden de examens niet ongeldig verklaard. Ze zijn nogmaals nagekeken en met de leerlingen werd overlegd of ze genoegen namen met het cijfer.