Binnenland

Grote verschillen gemeenten compensatie gehandicapten

In Hengelo krijgt iemand met een spierziekte een fiets met elektro–aandrijving volledig vergoed. Almere geeft daarvoor geen compensatie, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar de manier waarop gemeenten omgaan met de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG)

ANP
30 October 2003 13:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

De verschillen tusssen gemeenten zijn groot, zo heeft de bond geconstateerd. Zij heeft er daarom donderdag bij de Tweede Kamer op aangedrongen prestatie–eisen voor gemeenten wettelijk vast te leggen. Daarbij gaat het om duidelijke besluitvorming en afspraken over bijvoorbeeld maximumlevertijden. Consumenten weten dan waar zij aan toe zijn.

De WVG bestaat sinds 1994 en regelt vervoer en woningaanpasingen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Omdat dit tot verschillen leidde, kwam er anderhalf jaar geleden een protocol waarin duidelijk de rechten van gehandicapten staan beschreven. Maar gemeenten blijken dit protocol te beschouwen als een richtlijn waaraan consumenten geen rechten kunnen ontlenen, aldus de consumentenbond.

Voor het onderzoek heeft de bond 35 gemeenten benaderd met de vraag hoe zij met de WVG omgaan. Tien daarvan hebben niet meegewerkt. De resultaten van het onderzoek staan in de Consumentengids die vrijdag verschijnt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer