Borst wil snel 23 IC-bedden voor kinderen
Minister Borst van Volksgezondheid wil op korte termijn het aantal ziekenhuisbedden voor intensieve zorg aan kinderen met 23 uitbreiden.
Daarmee neemt ze een aanbeveling over van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die concludeerde maandag dat er op dit moment door geld- en personeelsgebrek te weinig plaatsen beschikbaar zijn. Daardoor krijgen zo’n 1000 kinderen per jaar niet de zorg die zij nodig hebben.
Op zich zijn er voldoende intensivecarebedden voor kinderen, maar ze staan leeg. Er zijn landelijk 107 IC-bedden voor kinderen. Dat zijn er vijf meer dan volgens de berekening van de inspectie nodig is. Op dit moment zijn er echter slechts 79 in gebruik. Ongeveer een kwart is dus onbenut.
Borst wil dat er zo snel mogelijk 23 bedden weer in gebruik worden genomen. Voor twaalf daarvan hebben de ziekenhuizen wel geld, maar geen personeel. In de elf andere gevallen is er nu geen geld beschikbaar. De IC-bedden voor kinderen zijn verdeeld over acht ziekenhuizen. Borst streeft ernaar om de personele bezetting van de intensive care voor kinderen te optimaliseren.
Ook bij het overplaatsen naar de IC-afdeling ontstaan er problemen. Ambulancepersoneel heeft vaak onvoldoende ervaring met kinderen. Ook de uitrusting in ziekenauto’s is vaak niet geschikt. Daarom moet er in ieder geval voldoende personeel zijn op de IC-afdeling voor kinderen om het vervoer van het ene ziekenhuis naar het andere goed te begeleiden, aldus de minister.
Borst wil ook dat er een landelijke registratie komt van het aantal beschikbare plaatsen voor kinderen. Medici kunnen dan snel zien waar er nog een bed beschikbaar is.
De minister benadrukt in een brief die ze maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd dat de Vereniging van academische ziekenhuizen en de zorgverzekeraars al bezig zijn met het vergroten van de capaciteit. De academische ziekenhuizen hebben afgelopen jaar 1000 extra verpleegkundigen voor specialistische functies in opleiding genomen, waaronder 55 voor IC-afdelingen.
De Tweede Kamer is blij met de toezegging van de minister, maar vindt dat ze veel te laat heeft gereageerd. Het probleem is al langer dan een jaar bekend. De fracties willen de bewindsvrouw hierover nog deze week aan de tand voelen. Op welke wijze dat gebeurt is nog niet duidelijk. De PvdA had maandag het voornemen om de bewindsvrouw dinsdagmiddag tijdens het mondelinge vragenuur ter verantwoording te roepen. De SP wil een interpellatiedebat later deze week.