Kerk krijgt vaker rol in rampenplan gemeente
APELDOORN. Plaatselijke kerken en burgerlijke gemeenten gaan steeds vaker samenwerken bij rampen, crises en gezinsdrama’s. Deze week legden de gemeente Woudenberg en het platform van kerken in deze plaats hun samenwerking vast. Dat laatste meldde de gemeente Woudenberg vrijdag.
De Molukse predikant ds. O. J. Ruff deed in 2002 een oproep om kerken van meet af aan te betrekken bij rampen. Zijn uitspraak kreeg de nodige aandacht in de media. Vanaf 2001 was ds. Ruff op het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland betrokken bij het opstellen van een voorbeeldrampenplan waarin ook kerken en parochies een plaats innemen. Ook schreef hij in 2002 een boek hierover.
Sindsdien betrekken burgerlijke gemeenten steeds vaker kerken in hun rampenplannen. Onder meer de kerken in Delft, Eindhoven, Krimpen aan den IJssel en Wijk bij Duurstede sloten eerder zo’n overeenkomst. Als gevolg daarvan werden zowel de protestantse als de rooms-katholieke kerken in Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede) deze week opengesteld voor mensen die wilden stilstaan bij de dood van de broertjes Ruben en Julian, die zondag bij Cothen werden gevonden.
Een dergelijke samenwerking is nu ook in Woudenberg mogelijk, waar deze week een overeenkomst werd gesloten, aldus beleidsambtenaar G. van der Linden vrijdag desgevraagd. „Het gaat om praktische hulp, zoals het ter beschikking stellen van gebouwen en het bieden van pastorale nazorg bij calamiteiten. Het gaat dan om crises met de omvang van destijds de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam of de aanslag in Apeldoorn.”
Als kerken hun gebouwen openstellen, is het prettig dat ze daarin één lijn trekken, aldus Van der Linden. „Ook hanteren ze dan één spreekbuis.”
Burgemeester Cnossen van Woudenberg (CU) en de voorzitter van het Platform van Kerken Woudenberg, A. Aalberts van de herstelde hervormde gemeente, ondertekenden deze week het ”Draaiboek kerk en crisis”. Het draaiboek, dat beide partijen samen opstelden, is nauw verweven met het rampenplan van de gemeente.
Het platform vertegenwoordigt bijna alle kerken in de Utrechtse plaats: de hervormde gemeente, de protestantse gemeente De Voorhof, de hersteld hervormde gemeente, de oud gereformeerde gemeente in Nederland, Evangeliegemeente Nieuw Leven en de rooms-katholieke parochie Sint-Maarten, alsook de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Patiënten Vereniging.
Burgemeester Cnossen: „Het tot stand komen van het draaiboek is een prachtig voorbeeld van de interkerkelijke samenwerking binnen onze gemeente.”