Binnenland

Kalfs- en rundvlees in schappen vaak besmet

DEN HAAG (ANP). Na kipfilet blijken ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat meldde de Consumentenbond vrijdag. De bond heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar het vlees bij slagerijen en supermarkten.

24 May 2013 07:05Gewijzigd op 15 November 2020 03:44

Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters onderzocht in een laboratorium. De bacterie is gevonden op 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees, bij scharrelvlees en biologisch vlees niet minder dan bij ‘gewoon’ vlees.

„De besmetting is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees”, aldus directeur Bart Combée van de bond. Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent).

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Consumentenbond al dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL. Die is resistent voor antibiotica. Volgens de bond is de kans besmet te raken met de bacterie niet erg groot. Door het vlees goed door te bakken en je handen te wassen als je rauw vlees hebt aangeraakt, wordt de kans op besmetting nog kleiner.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer