Kritiek Amnesty op detentiebeleid Nederland
LONDEN (ANP) - Amnesty International (AI) levert in het donderdag verschenen Jaarboek 2013 felle kritiek op het Nederlandse beleid om uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terugkunnen naar hun vaderland, vast te zetten in detentiecentra. De organisatie noemt het gebruik van dat middel buitensporig en noemt de situatie in de centra vergelijkbaar met die in de gevangenissen. Voor het jaarboek bekeek Amnesty de mensenrechten in 159 landen.
Ook de commissie die toeziet op gedwongen terugkeer van asielzoekers, CITT, krijgt een veeg uit de pan. Volgens Amnesty bleef de transparantie van deze onafhankelijke commissie „beperkt”.
In het algemeen concludeert de organisatie dat de wereld steeds gevaarlijker wordt voor vluchtelingen en migranten omdat de landen waar ze naartoe zijn gegaan, vaak niet in actie komen als hun rechten worden geschonden. „Miljoenen migranten komen terecht in schrijnende situaties van dwangarbeid en seksueel misbruik door anti-immigratiebeleid. Hierdoor kunnen zij ongestraft uitgebuit worden,” zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.
Volgens Amnesty hechten regeringen in veel landen meer belang aan het beschermen van nationale grenzen dan aan de rechten van hun eigen burgers en vluchtelingen. Er zijn wereldwijd naar schatting 214 miljoen migranten.
Alle 159 landen hebben in het jaarboek een eigen hoofdstuk waarin AI misstanden opsomt. Zo telde de organisatie in 112 landen martelingen en mishandelingen en in 101 landen beperkingen van de vrijheid van meningsuiting. Er staat ook goed nieuws in het jaarboek. In Argentinië, Brazilië, Guatemala en Uruguay zorgt de vervolging van schendingen van de mensenrechten voor „ vooruitgang in de bestrijding van straffeloosheid”.