Binnenland

„Ziekenhuizen declareren tot 180 miljoen voor onnodige ingrepen”

HILVERSUM (ANP). Ziekenhuizen dienen declaraties in voor behandelingen die medisch niet noodzakelijk zijn en daarom niet gedeclareerd mogen worden. Elk jaar is daarmee een bedrag van 50 tot 180 miljoen euro gemoeid. Het gaat om meer dan 20.000 cosmetische ingrepen, zoals het corrigeren van oogleden en het verwijderen van spataderen.

16 May 2013 22:20Gewijzigd op 15 November 2020 03:37
Foto ANP
Foto ANP

Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van een interne ambtelijke analyse van het ministerie van Volksgezondheid uit 2012 die het in handen heeft. Een anonieme klokkenluider zei in het RTL Nieuws dat artsen tijdens hun opleiding al leren dat ze de declaraties moeten indienen. „Het enige wat je geleerd krijgt, is dat je moet zorgen dat je declareert wat het meeste oplevert.”

De SP vindt het onacceptabel dat deze notitie niet naar de Tweede Kamer is gestuurd. „Er lijkt bij dit kabinet een patroon te ontstaan. Alleen informatie die het kabinet goed uitkomt, wordt met de Kamer gedeeld. De minister heeft een hoop uit te leggen”, aldus Kamerlid Renske Leijten.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat de conclusies van de analyse wel degelijk met de Kamer zijn gedeeld en ook zijn gebruikt voor de aanpak van zorgfraude. In maart werd naar de conclusies verwezen in antwoorden op Kamervragen en datzelfde gebeurde in de Kamerbrief van woensdagavond over een uitgebreider onderzoek naar zorgfraude.

In het laatste Kamerdebat over fraude in de zorg (april) verwees minister Edith Schippers eveneens naar de analyse, aldus de zegsman. Het project PInCeT (Project Intensivering Controle en Toezicht) startte in 2011 en onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorgverzekeraars Nederland en het College voor Zorgverzekeraars doen eraan mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer