„Australië viert al eerder Koninginnedag”
BRISBANE. Als koningin Beatrix dinsdag de Akte van Abdicatie tekent, kunnen meelevende Nederlanders in Australië alvast met oranjebitter proosten op de troonswisseling in hun vaderland. In tal van steden en afgelegen gebieden ‘down under’ worden Oranjefeesten gevierd.
In Currumbin Valley bij de Gold Coast in Queensland is het voor het eerst dat de Nederlandse gemeenschap zich in het oranje hult om Koninginnedag tussen de kangoeroes en koala’s mee te vieren. Vanwege het grote tijdsverschil is het in Australië al avond als Beatrix op 30 april aftreedt. ’‘In Australië begint Koninginnedag dus al wat eerder’‘, vertelt Rob Hessing, een van de organisatoren van het feest in Queensland.
In zijn dorp besloten vijf gezinnen om Koninginnedag voor het eerst mee te vieren in verband met de speciale troonswisseling. ’‘Dat viel in goede aarde. Massaal meldden mensen uit de omgeving zich aan om mee te doen. Die hebben weer vrienden en bekenden die het leuk vinden om de Nederlandse sfeer mee te maken. Inmiddels hebben we al zestig aanmeldingen voor het feest en hebben we besloten uit te wijken naar een ruimere locatie’‘, vervolgt Hessing.
Het consulaat-generaal in Sydney houdt een receptie voor honderden genodigden. De festiviteiten worden daar op een groot scherm vertoond. In de Currumbin Valley wordt het feest meegevierd met Nederlandse liedjes die zijn geschreven voor Beatrix en de troonopvolger. Ook het officiële en omstreden Koningslied van John Ewbank kan in Australië worden meegezongen. Hessing: ’‘Mensen die hier nog maar kort wonen, kennen Marco Borsato nog wel.’‘
Immigranten in Australië koesteren warme gevoelens voor het Nederlandse koningshuis. ’‘Ik denk dat dit gevoel alleen maar sterker wordt. Ik voel me hier in Australië meer Nederlander dan destijds in Nederland. Dus ook hier verbindt het koningshuis ons.’’
In zijn toespraak zal Hessing dinsdag benadrukken dat Nederland al meer dan 400 jaar betrekkingen onderhoudt met Australië. In 1606 bereikte zeeheld Willem Janszoon met zijn VOC-schip Duyfken voor zover bekend als eerste westerling de kust van Australië. In 2006 werd dit uitgebreid herdacht met een zesdaags bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan het continent.